Les Caputxines acolliran una mostra de paisatges catalans en record a Ramon Payàs

Titulada "De mar i muntanya, el paisatge català", la mostra recollirà prop d'una quarantena de teles d'inspiració marina i muntanyenca

La comissària de la mostra, Marta Payàs, amb germanes caputxines
La comissària de la mostra, Marta Payàs, amb germanes caputxines | P379
Redacció
28 de setembre del 2019
Actualitzat a les 19:40h
El convent de les Caputxines de Manresa acollirà aquest mes d'octubre una exposició de pintures de marines i paisatges de muntanya, dedicada a la memòria de l'activista manresà Ramon Payàs Capell, que va morir el passat mes de juny als 70 anys

Després de la reeixida mostra d'artistes històrics manresans, organitzada el passat més de juny al mateix monestir de les Caputxines pels alumnes de l'Institut cal Gravat, el convent manresà acollirà una nova exposició de pintures, aquest cop centrada en la temàtica específica dels paisatges marins i de muntanya catalans.

Titulada De mar i muntanya, el paisatge català, la mostra recollirà prop d'una quarantena de teles d'inspiració marina i muntanyenca, totes elles obra de creadors catalans actius principalment el passat segle XX, tot i que també n'hi haurà de contemporanis. Els paisatges d'indrets tan emblemàtics del litoral català com Cadaqués, l'Escala o el port de Barcelona, s'alternaran amb vistes del Pirineu o muntanyes i serralades tan populars com el Pedraforca o Montserrat.

Entre els seus pintors hi destaquen notables noms del paisatgisme català, com Rómulo Freixas Oliva (?-1928), Francesc d'Assís Planas Doria (1879-1955), Antonio Selvaggio Mancini (1921-2008) , Josep Ariet Olives (1885- ?), Joan Serra Melgosa (1899-1970) o Albert Muñoz Boquera (1925-2001), entre molts d'altres, així com també il·lustres pintors de la Catalunya Central com Rafael Fernández de Soto (1915-1984), Pere Clapera Argelaguer (1906-1984), Tomàs Boix Soler (1886-1951), Ramon Salisi (1921-2008), Miquel Torra Serra (1934 -?), Joan Noet Jou (1913-2003) o Joan Centellas Baqué (1947). Un total vint-i-set artistes que tindrem ocasió de contemplar de forma conjunta i en exclusiva – totes les obres pertanyen a col·leccions privades - gracies a aquesta iniciativa. 

La mostra ha estat comissariada per Marta Payàs Prat, llicenciada en Belles Arts i professora del col·legi Ave Maria de Manresa, qui, al seu torn, és neboda de Ramon Payàs, l'activista manresà que va impulsar la plataforma en suport a la comunitat de les germanes caputxines de Manresa al qual es vol homenatjar amb aquesta exposició. Traspassat el passat mes de juny, Ramon Payàs fou l'ànima i un dels principals dinamitzadors de l'activitat cultural al convent manresà d'ençà que, el passat 2017, es va crear la Plataforma 379 per donar suport des de la ciutadania a les quatre germanes de la comunitat caputxina.

Precisament, la seva darrera aparició pública va ser en aquest mateix convent en motiu de la presentació de la exposició “Artistes i paisatges manresans” als mitjans de la ciutat. Amb aquesta mostra, dedicada als paisatges emblemàtics del país que ell tant va estimar, la comunitat de les Caputxines, els seus amics i familiars, han volgut retre un homenatge pòstum a la seva abnegada tasca en pro de l'art i la cultura catalanes. 

L'exposició obrirà les seves portes al públic el proper dijous 3 d'octubre, a les 7 de la tarda, amb una inauguració oberta a tothom. Posteriorment, podrà visitar-se durant el mes d'octubre en horari de tarda (divendres i dissabte, de 6 a 8h) i matí (dissabtes i diumenges, de 10 a 13h). Les obres de l'exposició es posaran a la venda en benefici de la comunitat de les Caputxines i a l'entrada de la mostra també s'acceptaran donatius per aquest fi.