Teatre per sensibilitzar sobre el maltractament a les persones grans, dijous a Manresa

Sis grups d'actors amateurs de la ciutat interpretaran, al Teatre Conservatori, l'obra "Escenes amb tracte"

Foto de família d'alguns dels actors que interpretaran l'obra 'Escenes amb tracte'
Foto de família d'alguns dels actors que interpretaran l'obra 'Escenes amb tracte' | AjM
NacióManresa
27 de setembre del 2019
Actualitzat a les 12:46h
Els grups de teatre Comediants de Valldaura; de l'Associació de Veïns (AVV) de Mion-Puigberenguer-Poal; els Cap girats; Tal com som; El Teló, i Nostra Llar del Casal Parroquial Poble Nou han acceptat la proposta del Pla comunitari i la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, per representar l'obra Escenes amb tracte, que adapta fragments del llibre Relats amb tracte publicat dins de la campanya Tracta'm bé de sensibilització sobre els maltractaments a la gent gran.

L'obra es presentarà el dijous 3 d'octubre, a les set de la tarda, al Teatre Conservatori de Manresa, dins del programa d'actes Dia de les Persones Grans. L'entrada a la representació serà gratuïta.

Sobre Tracta'm bé

Tracta'm bé és una campanya que va començar a la comarca del Solsonès, ideada pel Consell Comarcal i l'Ajuntament de Solsona l'any 2012. Poc a poc ha anat creixent, fins a convertir-se en la campanya de referència de la Diputació de Barcelona i de diferents administracions comarcals de la província. L'any 2017, el Consell Comarcal del Bages i l'Ajuntament de Manresa van adherir-s'hi sumant-se, així, a les iniciatives per fomentar el bon tracte a les persones grans.

Treball municipal de prevenció dels maltractes

L'Ajuntament de Manresa ja disposava, abans d'adherir-se a Tracta'm bé, d'actuacions per prevenir i actuar els maltractes, com el Protocol d'actuació per detectar i actuar davant situacions de maltractament vers les persones grans.

A banda, el consistori també han desplegat diverses actuacions emmarcades en la campanya. Són les següents:

Situacions amb tracte

L'any 2017, es van preparar sis imatges de bon tracte envers la gent gran. Amb la participació de persones grans de Manresa i de la comarca, les escenes reflexionen envers el  bon tracte. Les situacions que es difonen són reals i els protagonistes han estat escollits com a exemple de bon tracte envers la gent gran. Posteriorment, es distribuïren 500 pòsters de cada escena per establiments comercials, equipaments i centres escolars de la ciutat.

Espais amb tracte

Durant el primer semestre del 2018, amb la col·laboració de diferents membres del Consell de la gent gran, es van visitar establiments comercials i equipaments de la ciutat per demanar la seva adhesió a la campanya. Durant la visita, es va proporcionar una llista d'indicadors i una targeta amb el telèfon de contacte dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa, per comunicar possibles deteccions de maltractament. Els establiments adherits es distingien amb un adhesiu de la campanya.

Professionals amb tracte

Mitjançant la participació en un grup de treball, promogut per l'Agència Catalana de Salut Pública, s'ha col·laborat en l'elaboració d'un còmic amb diferents situacions que permeten reflexionar sobre el bon tracte a les persones grans adreçat als professionals.

Escenes amb tracte

Fa uns anys, ja s'havia programat a Manresa la versió d'aquesta obra que van fer els grups Esplai Artesenc i Nei teatre, amb la finalitat de difondre continguts relacionats amb els maltractaments a les persones grans. La novetat d'aquest any, és la nova iniciativa de preparar una nova versió que és presenta el proper 3 d'octubre, a càrrec de grups locals.