Un nou gegantó i el bateig del bou brufat, novetats de la Fira Sant Miquel de Santpedor

També el nou bou brufat que es va poder veure per primer cop per la Festa Major s'estrena en el seu primer correfoc

Santpedor viurà el cap de setmana una nova edició de la Fira de Sant Miquel
Santpedor viurà el cap de setmana una nova edició de la Fira de Sant Miquel | AjStp
Redacció
26 de setembre del 2019
Actualitzat a les 16:15h
Un nou gegantó de la Colla de Geganters i el bateig del bou brufat són les novetats més destacades de la 29a edició de la Fira de Sant Miquel que se celebra aquest cap de setmana a Santpedor. D'entrada hi ha hagut activitats durant tota la setmana però és dissabte i especialment diumenge quan arriba el plat fort de la fira amb un programa farcit de música, art i productes naturals i ecològics. La fira potencia diferents espais: l'infantil, al Passeig durant tot el diumenge; musicals-gastronòmics tot el cap de setmana repartits per tot el bari antic; i espais d'art en cinc punts diferents del poble. Enguany hi ha més activitats que mai durant tot el cap de setmana i dissabte, dia previ a la fira, es fa un gran concert a Cal Llovet.

Enguany la fira tindrà els atractius de passades edicions i moltes novetats en col·laboració amb entitats, explica el regidor de Cultura, Agustí Comas. La més destacada és un secret a quatre veus. La Colla dels Geganters de Santpedor arriba enguany als seus 35 anys de vida i per això ho celebra incorporant un nou membre a la família. Un gegantó únic a Catalunya. Se'n sap poca cosa perquè l'entitat ha guardat molt bé el secret amb la voluntat que la seva presentació dissabte a les 18h a la plaça de l'Església sigui un esdeveniment. La Colla que ja té 8 figures, els dos gegants Paraquenta i Mundeta, els capgrossos Anna i Pere, l'Isidret que va estrenar fa 20 anys, la Tia Sala que es va estrenar fa 10 i els capgrossos Sera i Teia que es van estrenar fa 5. Tindrà a partir de dissabte el 9è component de la Colla.

També dissabte hi ha un bateig. Els Bous de foc de Santpedor que van tornar a prendre força des del 2015 amb una nova generació de santpedorenques i santpedorencs recuperant l'entitat han aconseguit fer realitat amb l¡'ajut de l'Ajuntament de Santpedor un desig, el de construir un nou bou de foc que fos més gran que els anteriors, amb més reminiscències del bou primitiu. Aquest bou brufat es va encarregar a Manel Llaurador, un constructor de Reus que va treballar en aquets projecte. El bou brufat es va poder veure per primera vegada per la Festa Major però ara, per la Fira se'n fa el bateig. Com a bèsties padrines hi haurà el Drac Tigre de Vilanova i la Geltrú i la Cabra de Reus. El seu bateig servirà com a tret de sortida del Correfoc que es farà pel barri antic de Santpedor.

Exposicions i música

El plat fort és diumenge quan novament el barri antic del poble acollirà la 29a fira de productes naturals i ecològics amb músics i artistes al carrer. Precisament el concurs de músics al carrer arriba enguany a la seva 12a edició.

Les manifestacions artístiques també tenen un gran pes. Divendres s'inauguren dues exposicions. Una sobre els 40 anys del diari Regió7 a la sala 1 d'octubre de la Biblioteca Pare Ignasi Casanovas, a les 18h. I dues hores més tard, obertura i inauguració de l'exposició Vi_suals 19.Empaltats. Una exposició on es fusionen el món de l'art i el món del vi amb la col·laboració del SAC, l'Ajuntament de Manresa i la DO Pla del Bages. També diumenge es podrà veure l'exposició de pintura ràpida i la mostra de ceràmica a la Capella, a la Nau l'exposició de talla barroca i de Haikus sense llum i es torna a organitzar al carrer dels Arcs l'espai de la Boite Lennon amb música, art i degustacions.

La gastronomia també és important per la fira amb espais musicals i gastronòmics davant la Nau. Un entorn de Food Trucks Vermusic que des de divendres i fins diumenge oferiran música en directe i degustacions. Hi haurà des d'un homenatge a Rolling Stones divendres al vespre, passant per concerts dissabte a les 21 i 22:30 i concert vermut i swing per al migdia i vespre de diumenge. A la placeta del Born es munta un any més la taverna popular també activa de divendres a diumenge amb botifarrada popular divendres i concert i dissabte tast de cerveses, porronada i un nou concert. Diumenge l'activitat a aquest punt serà tot el dia . Igualment el Born oferirà una degustació de tapes i vinc ecològics, al carrer Ample es farà el tradicional rostit de porc i a tocar de la plaça gran es farà una paella vegetal popular. Els restaurants de Santpedor han previst un menú de fira amb cabra estofada.

Les entitats organitzen més d'una dotzena d'activitats

Durant tota la setmana ja s'han celebrat diverses activitats paral·leles a la Capella i a la Nau de Santpedor. Divendres arranquen els actes festius amb la Firatasca, una cercavila nocturna per carrers del barri antic amb la Xaranga Màgic i les actuacions de la Colla Bastonera Picarols, la Colla gegantera i els Castellers. Les entitats tenen un gran protagonisme per la Fira. Dissabte se celebra Campionat de Petanca amb persones discapacitades que organitza GIDBA. Diumenge, el Club Esportiu Hivernal del Bages celebra una nova caminada de la Fira, hi ha la trobada de puntaires, una exhibició d'activitats de la Llar d'Avis Ca l'Arola, l'actuació Bastonera, l'actuació castellera amb la colla local acompanyats dels Tirallongues de Manresa i els Moixiganguers d'Igualada, una mostra de balls country de l'entitat de Santpedor i teatre pel G.E, La Tramoia a la Sala Cal Llovet de Santpedor amb l'obra La Kumedia dels herrors.
Arxivat a