Publiquen un llibre biogràfic de Ferran Puigdellívol coincidint amb el centenari del seu naixement

Editat per Edicions Parcir i escrit per la seva neboda, Montserrat Torra, el volum inclou els episodis de vida detallats d'aquest poeta manresà enamorat de la seva ciutat, de la poesia i de la vida

Ferran Puigdellívol
Ferran Puigdellívol | Arxiu familiar
NacióManresa
26 de setembre del 2019
Actualitzat a les 12:23h
L'any 1941 moria un jove poeta manresà, Ferran Puigdellívol i Corrons, víctima de la tuberculosi. Quaranta anys més tard, la família va publicar un llibre amb les seves poesies —Cementiri d'estels—, la presentació del qual va anar a càrrec del Dr. Simeó Selga. Ara, al 2019, coincidint amb el centenari del seu naixement (29 de setembre de 1919), Edicions Parcir està a punt de publicar un nou llibre dedicat en aquest poeta manresà, un jove enamorat de Manresa, de la poesia i de la vida.

Ferran Puigdellívol (1919-1941). Una vida entre versos és un llibre escrit per la seva neboda Montserrat Torra i Puigdellívol, que ofereix una biografia detallada d'aquest personatge. L'obra recull tota la informació que aporta la seva biblioteca encara existent, la correspondència de què es disposa i altres textos que va deixar escrits i que permeten endinsar-se de ple en la seva personalitat i també en la seva activitat cultural a la ciutat de Manresa.

Un d'aquests textos és el document Períodes de la meva vida, amb el qual ell mateix explica què és el que li va marcar l'existència al llarg dels seus 21 anys de vida. Es tracta d'un text que va escriure l'octubre de 1940, mig any abans de morir i ja malalt de tuberculosi: una colla de conceptes, noms, dates i fets que en conjunt ofereixen una visió clara de la seva manera de ser. S'hi constata també com la seva relació amb les Festes de la Llum constitueix un aspecte destacat de l'activitat cultural que va desplegar, ja que hi va estar vinculat organitzant-ne els actes literaris o participant-hi des que tenia 16 anys fins a la seva mort.

La segona part del llibre és una antologia de poemes ja publicats a Cementiri d'estels i que il·lustra aquests "períodes" en què ell organitza la seva vida. Una antologia feta seguint criteris diversos: poemes premiats, poemes esmentats en cartes i documents, poemes estretament vinculats amb amics o amb la família, poemes que expressen les seves sensacions davant diferents aspectes i moments de la vida.

El llibre inclou també uns quants fragments de textos recopilats arran de la publicació de Cementiri d'estels i també la transcripció de la presentació que en aquell moment en va fer el Dr. Selga. Finalment, un plec de fotografies tant de l'autor i el seu entorn com d'alguns dels seus documents i poemes manuscrits.

La presentació del llibre està prevista per al dimecres 30 d'octubre, en el marc del festival Tocats de lletra.