Integració

El programa d'inclusió UniversiMÉS arriba a la quarta edició amb trenta-vuit alumnes

La formació, adreçada a persones amb discapacitat intel·lectual, començarà el 3 d'octubre

per NacióManresa , Manresa, 26 de setembre de 2019 a les 11:06 |
Foto de família dels alumnes que enguany formaran part del programa UniversiMÉS, juntament amb alguns dels seus impulsors | UManresa
Un total de trenta-vuit alumnes participaran, a partir del proper 3 d'octubre, en la quarta edició del programa UniversiMÉS, un programa formatiu adreçat a persones amb discapacitat amb el doble objectiu d'integrar-les a la comunitat universitària i de fer-la més diversa i plural.

Aquests nous estudiants van rebre, dimecres, les beques que permeten que la formació sigui gratuïta per a tots ells. A d'entrega de les beques hi van prendre part, a banda dels estudiants i les seves famílies, el director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez; el director de Centre Banca Clients del BBVA a Manresa, Carles Caballero; el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera, i el president d'Ampans, Sebastià Catllà.


En representació d'Ampans, Catllà, va posar de relleu que UniversiMÉS va començar com una "iniciativa pionera" que representava un repte, però que quatre anys després s'ha "consolidat completament". Jaume Ribera, per la seva banda, va animar els estudiants del programa a aprofitar-lo "escoltant, preguntant, opinant, sentint-se part de la universitat i aprenent a aprendre". Des de BBVA, Carles Caballero va destacar que UniversiMÉS és un programa "il·lusionant que manté la motivació i l'entusiasme" de tots els que hi intervenen des de la primera edició, i que demostra "la sensibilitat i el compromís de la nostra entitat bancària per la integració social de totes les persones".

Una de les coordinadores del programa, Laia Cladellas, va agrair el compromís de totes les entitats que fan possible un programa que sense el suport econòmic que rep no podria tirar endavant, perquè "a les dificultats que han d'afrontar les persones amb discapacitat intel·lectual s'hi afegeixen, sovint, dificultats econòmiques". En aquest sentit, Cladellas va esperonar els alumnes que comencen a "aprofitar l'oportunitat i a gaudir de l'experiència partint de les possibilitats de cadascú i no de les limitacions".


Finalment, el director general d'UManresa, Valentí Martínez, va tancar l'acte afirmant que un programa com UniversiMÉS no tindria continuïtat "sense la constància i el compromís dels alumnes i sense l'estimació i dedicació de totes les persones de les institucions que hi estan implicades".

Sobre UniversiMÉS

UniversiMÉS es va posar en marxa l'any 2016 com el primer programa formatiu a nivell estatal destinat a fer que persones amb discapacitat tinguessin l'oportunitat d'integrar-se a la universitat per ampliar els seus coneixements culturals i socials. La formació que reben està adaptada i inclou continguts relacionats amb l'actualitat del món i de l'entorn, amb l'economia, la cultura, la creació artística, la salut i la psicologia.

La formació es fa en sessions quinzenals de tres hores de durada que es realitzen a la universitat i que es complementen amb sortides relacionades amb els temes que s'han treballat prèviament a l'aula. Per a aquest curs hi ha previstes visites a les oficines bancàries de BBVA, al Forn de la Calç de Calders i al complex Egara dels Mossos d'Esquadra.

El professorat que imparteix les classes està vinculat a la institució universitària i compta amb el suport i assessorament de professionals que els ajuden a adaptar els continguts a  les característiques del col·lectiu. Aquest curs, els docents seran Marta Tiñena, Jordi Conca, David Sanclimens, Natxo Tarrés, Joan Villaplana, Jordi Rojas, Marc Bernadich, Núria Serrat i Gemma Prat.

En aquesta quarta edició, al programa s'hi incorporaran persones de la comarca d'Osona vinculades a la Fundació Sant Tomàs. Dels trenta-vuit alumnes que hi haurà, divuit continuaran l'itinerari formatiu iniciat el curs passat i vint s'incorporaran al programa.
 
 
 

 

Participació