Callús comença a fer passos per resoldre «d'una vegada per totes» el problema de la pudor de purins

Ja fa anys que els veïns del poble es queixen de la fortor d'aquests fems líquids, i malgrat els intents de l'Ajuntament de descobrir-ne l'origen, encara no se n'ha tret l'aigua clara

Un tractor amb cisterna aplicant purins en una explotació agrària mitjançant el sistema de ventall
Un tractor amb cisterna aplicant purins en una explotació agrària mitjançant el sistema de ventall | JARC
19 de setembre del 2019
Actualitzat a la 13:16h
"Fa molts anys que la gent de Callús s'exclama de la pudor de purins que, sobretot a l'estiu, cap al tard, s'escampa per tot el poble i no permet tenir finestres obertes perquè queda tot el pis empestat de la mala olor, fins i tot la roba agafa aquesta fortor de purins". Amb aquestes paraules encetava, l'alcalde del municipi, Joan Badia, el butlletí digital municipal del 23 d'agost.

En l'escrit -que es pot llegir prement aquest enllaç- el batlle també posava de manifest els intents reiterats de l'Ajuntament per descobrir l'origen de la pudor i, així, resoldre el problema: "vam parlar amb els Agents Rurals, que són la instància oficial de la Generalitat que s'ocupa dels problemes relacionats amb el medi ambient i l'agricultura i ramaderia, i ens van dir que durien a terme una inspecció específica sobre el terreny". El que passa, comenta Badia, "és que els Agents Rurals pleguen de treballar a les sis de la tarda, i la pudor es comença a sentir a partir de quarts de vuit del vespre". Això provoca, lamenta l'alcalde, "que la investigació no es faci seriosament" i que la situació no millori.

En aquest sentit, i aprofitant la reunió convocada per la plataforma Salvem Callús per definir actuacions contra el nou ús que se li vol donar a l'antiga argilera de la Bòbila, els veïns del poble també van posar sobre la taula el problema dels purins. A la trobada també hi era present l'advocat Joan Planas, que va explicar als assistents que hi ha una normativa europea "molt estricta i que aquí encara no s'ha transposat" que obliga "a estudiar tot el tema dels purins". Aferrant-se a aquest punt de llum legal, es va decidir començar una recollida de firmes per instar la Generalitat "a aplicar la normativa europea" i, així, resoldre el problema de la pudor dels purins a Callús "d'una vegada per totes", conclou Badia.