Un espectacle multidisciplinar donarà la benvinguda a un reformat Espai els Carlins

La històrica sala manresana estrena butaques, aspecte, so, llum i climatització

Nou aspecte de la platea de la Sala Els Carlins
Nou aspecte de la platea de la Sala Els Carlins | Pere Fontanals
17 de setembre del 2019
Actualitzat el 18 de setembre a les 8:37h
Un espectacle multidisciplinar amb teatre, poesia, dansa i música donarà la benvinguda dissabte a la remodelada Sala Carlins després que s'hi hagin invertit 163.000 euros en canviar la climatització i les butaques, restaurar i pintar el teatre, i millorar les instal·lacions de llum i so, segons ha explicat Josep Soler, president de la Fundació Cultura i Teatre, propietària de l'equipament.

En el marc del pla director 2018-2020, enguany la fundació ha fet un esforç substituint l'antiga calefacció "que no complia ni les exigències mediambientals ni les de seguretat", s'ha aprofitat aquesta actuació per millorar la instal·lació de llum i de so, i també s'han posat noves les butaques de platea i s'han instal·lat les antigues a l'amfiteatre. Finalment, han rehabilitat les parets del teatre i s'han pintat de gris fosc.

La Fundació Cultura i Teatre, però, no s'aturarà aquí, i seguirà dotant d'usos altres espais de l'equipament. Així ho va definir en una auditoria arquitectònica que va determinar que l'edifici no tenia deficiències estructurals i que la sala del teatre tenia la capacitat adequada per seguir funcionant en el futur. Altres estances de l'equipament seran modificades en el futur "per aconseguir que l'equipament sigui conegut com a Espai Carlins, que sobrepassi la pròpia sala escènica", ha explicat Soler.

Dels 163.000 euros, 30.000 els ha aportat l'Ajuntament de Manresa, 45.000 la Generalitat i 19.000 s'han aconseguit per aportacions privades, tant de particulars com d'empreses. La resta ha estat aportada per la pròpia fundació mitjançant un préstec.

Participar en la revifalla del Centre Històric

Aquesta posada al dia arriba "coincideix amb la revifada que està vivint el Barri Antic i el Centre Històric després d'uns anys de decadència", ha explicat Soler, "volem que l'Espai Carlins formi part d'aquest nou dinamisme que es viu al barri". Per això Soler ha recordat els eixos centrals del teatre que funciona des de fa més de 100 anys.

"Volem aportar tradició i modernitat, sense renunciar a la nostra història, però estant presents en els canvis actuals", ha apuntat Soler. També vol reivindicar l'espai com a centre de creació i posar en valor la seva feina de formació i com a punt de trobada i d'exhibició cultural més enllà de l'escena.

Per això el pla director definit per al trienni 2018-2020 no només contemplava les millores estructurals de l'edifici, sinó també la dinamització futura. "Pels Carlins hi passen unes 10.000 persones de públic a l'any, però volem tenir el calendari més ple perquè l'espai esdevingui un espai obert a la ciutat".

Un espectacle multidisciplinar

Amb entrada lliure, dissabte a 2/4 de 10 de la nit un espectacle multidisciplinar donarà la benvinguda a aquest gruix de reformes que s'han dut a terme des de primers d'any. Teatre que recordarà les últimes funcions interpretades als Carlins, que es barrejarà amb música, dansa i poesia, tot plegat ideat i coordinat per Fina Tàpias. "No volem donar-ne més detalls, que la gent vingui per descobrir-ho", ha dit Àngels Torrents.

Hi participaran David Martell, Rosa Ortega, Oriol Barri, Ivan Padilla, Alícia Puertas, entre molts altres, la dansa anirà a càrrec de l'Agrupació Cultural del Bages, i la presentació anirà a càrrec de Carles Claret.