Fira Mediterrània lidera un projecte euroregional amb participació occitana i balear

El projecte rebrà una subvenció de 22.500 euros per incentivar la mobilitat artística i les trobades del sector professional

Redacció
16 de setembre del 2019
Actualitzat el 09 d'octubre a les 17:00h
La Fundació Fira Mediterrània de Manresa lidera un projecte euroregional que vol generar mobilitat artística i trobades professionals del sector de les músiques del món i la música tradicional entre Catalunya, Occitània (França) i les Illes Balears. Els altres socis del projecte són Le Silo, un centre de creació cooperativa, dedicat a les músiques del món i la música d'arrel a Occitània, i l'Ajuntament de Palma (a les Illes Balears). El projecte, que rebrà de l'Euroregió Pirineus Mediterrània una subvenció de 22.500 € i tindrà una durada de 15 mesos, forma part del Pla d'Acció Estatal i Internacional de Fira Mediterrània de Manresa. L'Euroregió Pirineus Mediterrània és un projecte de cooperació política entre Catalunya, les Illes Balears i Occitània amb l'objectiu de crear al nord-oest de la Mediterrània un pol de desenvolupament sostenible basat en la innovació i la integració social i econòmica del territori, així com posar en relleu la diversitat cultural i patrimonial, i esdevenir un espai de referència en la creació artística.

Mobilitat artística

El projecte està circumscrit a l'àmbit musical i porta per lema La Passarel·la. Connectant els sectors de les músiques i del món de l'Euroregió, un títol que defineix els seus objectius principals. Per una banda, la mobilitat artística dels grups de músiques del món i música folk als tres territoris d'on són originàries les entitats que hi participen (Catalunya, Occitània i les Illes Balears), es durà a terme mitjançant les programacions artístiques i professionals dels esdeveniments que organitzen els tres socis: la Fira Mediterrània de Manresa; el Palma Folk, Festival de Cançons de la Mediterrània, a Mallorca, i Les Automnales du Festival de Thau, que se celebrarà a Mèze (Occitània) al novembre. La idea és que l'efecte de les actuacions s'amplifiqui gràcies a la presència dels productors artístics a les diferents xarxes de distribució dels tres territoris per així interconnectar els diferents mercats. Aquest objectiu també s'impulsarà amb la mobilitat dels operadors del sector.

A data d'avui, l'únic soci que ja ha dut a terme la seva programació principal dins el projecte és l'Ajuntament de Palma: un taller de ritmes ibèrics amb el percussionista Aleix Tobias; un concert amb el mateix Tobias i Carles Dénia; un taller de cant polifònic occità amb Pascal Caumont i les actuacions de Vox Bigerri i Coetus. A Manresa, dins el projecte, la Fira Mediterrània ha programat del 10 al 13 d'octubre les actuacions dels occitans Vox Bigerri (en un projecte coral amb Roberto Olivan, Magí Serra i Laurent Delforge), San Savador, el Duo Brotto Milleret, i els balears Ballugall, Joana Gomila (que forma part del projecte de NewCat-The New Catalan Ensemble) i Produccions de Ferro. I Les Automnales del Festival de Thau inclourà les actuacions de les catalanes Tarta Relena i els balears Banda Zeitun.

Trobades professionals

Les trobades amb el sector professional impulsaran la reflexió sobre la xarxa cooperativa entre les tres regions. En aquest sentit, està previst tractar temes com l'estat actual de les músiques del món i la música folk, la mobilitat i intercanvi d'artistes i la possibilitat de donar continuïtat al projecte euroregional a partir d'una coproducció de música d'arrel amb artistes dels diferents territoris. Concretament, en el marc de l'activitat professional de Fira Mediterrània, s'organitzaran unes jornades de debat i reflexió entorn el circuit i les xarxes de música d'arrel (amb artistes, programadors i distribuïdors) per tal de generar un debat plural amb l'objectiu de millorar les estratègies d'internacionalització i potenciar nous circuits. Aquesta jornada de debat tindrà continuïtat a mitjans de novembre, a Les Automnales du Festival de Thau, en el marc del Jazz & World Days, amb tallers, conferències i trobades d'artistes i espectacles en relació al projecte euroregional. Per altra banda, del 4 al 10 de novembre, dins la Setmana de Cultura Popular organitzada per l'Ajuntament de Palma, es convidarà als socis de l'Euroregió a participar en les activitats relacionades amb la música folk i la seva evolució, i es programarà al grup occità Chekidjy.

Altres objectius que es volen assolir amb “La Passarel·la” és potenciar la música d'arrel tradicional afavorint el coneixement de les expressions euroregionals i la seva visibilitat; fomentar el diàleg cultural entre els diversos territoris; promoure la indústria creativa i la diversitat cultural de l'euroregió; convertir la música d'arrel en un pol de creixement gràcies als vincles culturals; fomentar la innovació artística i el compromís creatiu, i difondre el projecte per arribar a altres països i establir les bases de cooperació interregional per iniciar creacions conjuntes a mig termini.

Els resultats que es contemplen són la creació d'una xarxa de cooperació en el sector cultural, centrat en les músiques del món i la música tradicional; una xarxa de col·laboració entre artistes per promoure la creació, i visibilitzar propostes musicals per arribar a nous públics potenciant els aparadors d'aquest tipus de produccions al territori.

Els socis del projecte

Els tres socis del projecte són tres entitats estratègiques del sector tradicional i de les músiques del món amb la voluntat de treballar conjuntament per reforçar i engegar noves accions de cooperació.

L'entitat líder del projecte té com a principal activitat l'organització de la Fira Mediterrània de Manresa, un mercat d'espectacles que, amb la tradició mediterrània com a eix, es mou en tres àmbits principals: músiques del món i folk, cultura popular i arts escèniques. Le Silo, un centre de creació cooperativa dedicat a la músiques del món i la música tradicional a Occitània, treballa per la renovació dels repertoris, promovent la cooperació i l'associació de les entitats del sector musical de la regió. Pel que fa al tercer soci, l'ajuntament de Palma, organitza un dels festivals de música mediterrània més prestigiosos, Cançons de la Mediterrània, i el Palma Folk, una programació regular de concerts i tallers de músiques del món i música tradicional als teatres municipals de Palma.

Pla d'internacionalització de la Fira

El projecte euroregional està inclòs al Pla d'Acció Estatal i Internacional de la Fira Mediterrània, ampliant així els horitzons respecte l'any passat. Així, a banda del projecte euroregional, està previst renovar els principals acords d'edicions anteriors amb països i regions d'Europa, Àfrica i Amèrica, com ara La Pulla (Itàlia), Turquia, Portugal, Marroc, el País Valencià, les Illes Balears, el País Basc i Castella i Lleó. El Pla combina diversos tipus d'intercanvi (artístic, professional i/o comunicatiu) i té com a principals objectius potenciar els fluxos de treball professionals i dotar de nous canals d'exhibició al teixit creatiu català.