El Col·legi de Periodistes programa quatre formacions fins a final d'any

Sobre com detectar les les "fake news", com tractar la violència masclista, sobre l'escolta de xarxes socials i la protecció de dades

Redacció
13 de setembre del 2019
Actualitzat a les 14:08h
La Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes ha programat quatre cursos presencials a la seu de Manresa fins a finals d'any. Els dos primers seran Com detectar notícies falses a la xarxa i Com informar sobre la violència masclista

Divendres, 18 d'octubre: Fact checking: com verificar Internet i xarxes socials (10.00-14.00)

Internet i les xarxes socials han comportat molts avantatges per al periodisme, però també alguns reptes. A la vegada que han multiplicat les fonts d'informació o la distribució de les notícies, també han contribuït a la difusió de rumors i informacions falses, a la proliferació de fonts no fiables i trols. Aquest curs pretén dotar els professionals de coneixements i eines per moure's amb rigor en l'entorn digital i garantir sempre la veracitat de la informació, també a Internet.

El curs anirà a càrrec de Nereida Carrillo Pérez, periodista i doctora en Comunicació i Periodisme per la UAB. 

Divendres 25 d'octubre: Com informar sobre la violència masclista (9.30-13.30)

La violència contra les dones és un problema social de primera magnitud al qual la societat assisteix entre perplexa i commocionada. Si bé és un problema que ve d'antic, en els nostres dies i després d'un llarg període d'invisibilitat, el tema ha sorgit en tota la seva cruesa i els mitjans de comunicació es fan ressò amb freqüència d'aquests esdeveniments. Tanmateix, tot i ser més visible, el tractament informatiu d'aquest problema continua sent inadequat, i en molts casos absolutament insuficient. En aquest curs reflexionarem sobre aquesta violència, el tractament mediàtic que se'n fa, s'analitzaran casos concrets i es donaran indicacions sobre com abordar el tema d'una manera més profunda i rigorosa.

El curs anirà a càrrec de Joana Gallego Ayala, professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona desde 1989 i codirectora del Màster Gènere i Comunicació. 

Dimarts, 12 de novembre: Escolta activa de xarxes socials (9.30-14.30)

L'objectiu és que l'alumne sigui capaç d'executar i implementar eines d'escolta activa de xarxes socials, també conegudes com social media listening, i treballar en la seva possible aplicació per millorar la comunicació i el màrqueting. Es tracta d'una de les aplicacions de les dades per a la transformació de les estratègies comunicatives. En el curs s'oferiran eines concretes per tal de poder definir i executar una estratègia d'escolta activa adaptada a les necessitats i recursos disponibles. Es treballarà sobre casos reals.

El curs anirà a càrrec de Míriam Hatibi, consultora de comunicació i estratègia a Sibilare i experta en anàlisi de dades de xarxes socials i escolta activa. 

Dijous 12 de desembre: Protecció de dades per a periodistes (9.30-13.30)

Les noves normatives sobre protecció de dades, la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals i el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), han impactat en les tasques dels mitjans de comunicació i dels gabinets de premsa. Com adaptar els newsletters a la nova normativa? He de tenir el consentiment de les persones que es vegin als meus vídeos de xarxes socials? Quant de temps puc guardar les bases de dades? Sóc responsable de la seguretat? El curs donarà resposta als principals interrogants en la matèria.

El curs anirà a càrrec de Cristina Ribas, advocada especialista en protecció de dades al despatx jurídic Ribas Casademont Advocats® i Delegada de Protecció de Dades, i de Genís Margarit, enginyer de telecomunicacions,docent a la Universitat Pompeu Fabra i instructor de Cisco, Microsoft, Google i Asterisk.

Informació d'interès

- Tots els cursos se celebraran a l'aula de formació de la seu de la demarcació, Plana de l'Om, 6, primera planta, de Manresa. 
- Les inscripcions es fan online i el termini s'obre 30 dies abans que comenci el curs.
- Els cursos són oberts a tots els professionals interessats en el món de la comunicació, siguin periodistes o no, siguin col·legiats o no.  
- Els cursos són gratuïts per als col·legiats en atur i són bonificables per a les persones que treballen per a una empresa (sempre que el curs tingui un mínim de 2 hores i es faci la sol·licitud 10 dies abans). Per tramitar la bonificació es pot enviar un correu a  cfd@periodistes.cat amb les dades de l'alumne i de l'empresa.