La Shopping Night més cohesionada reivindicarà el petit i mitjà comerç i el consum responsable

La vuitena edició de la festa del comerç manresà per excel·lència se celebrarà l'últim dissabte de setembre amb un conveni signat per totes les associacions de botiguers que la fan possible

Jet Serra; Joan Tomasa i Tània Infante (de la UBiC), i Núria Masgrau, regidors d'Indústria, Comerç i Activitats
Jet Serra; Joan Tomasa i Tània Infante (de la UBiC), i Núria Masgrau, regidors d'Indústria, Comerç i Activitats | AFT
13 de setembre del 2019
Actualitzat a les 14:40h
Renovar-se per avançar. Aquesta màxima podria resumir, perfectament, l'actitud que han pres les diverses associacions de botiguers de Manresa per encarar un curs ple de reptes i novetats. Per una banda, tenim el canvi d'ubicació del Firastiu, que fins ara tenia com a centre neuràlgic el carrer Abat Oliba (a les Bases) i que aquest any passarà a celebrar-se al tercer tram del Passeig per arribar i captar l'atenció de més ciutadans. Per l'altra, la voluntat transformadora de la que ja s'ha convertit en la festa per excel·lència del comerç manresà: la Shopping Night.

La proposta lúdica se celebrarà el dissabte 28 de setembre al vespre (de vuit a dotze de la nit) i, per primera vegada en els seus vuit anys d'història, comptarà amb una cohesió total entre les diverses associacions de comerciants que la fan possible. Així ho explica Jordi Jet Serra, responsable de la consultoria cultural Cultura del Bé Comú, l'encarregada -a petició de la Unió de Botiguers i Comerciants (UBiC) de Manresa- de coordinar i produir la Shopping Night d'enguany: "tradicionalment, la iniciativa la liderava la UBiC i la resta d'associacions hi participaven anàlogament", assenyala, tot afegint que aquest modus operandi no permetia acabar d'unir esforços per remar cap a una mateixa direcció.

Aquest biaix existent fins ara, però, s'ha trencat, i en l'edició que tindrà lloc el 28 de setembre totes les entitats comercials aniran a l'una: "s'ha firmat un conveni conjunt per tal de co-participar de la despesa organitzativa amb la voluntat de treballar, juntes, per aconseguir situar la Shopping Night com a esdeveniment comercial de ciutat", detalla Serra.

En aquest sentit, doncs, la UBiC seguirà liderant la gestió general de l'esdeveniment però comptarà amb la implicació, tant econòmica com de coordinació, de la resta d'associacions comercials que prenen part activa de la iniciativa. Es tracta de les del carrer Urgell; del Sobrerroca, Plaça Major, Sant Miquel i voltants; del Born-Plana de l'Om; del carrer Nou, i del carrer Guimerà. El conveni -que també està signat per L'Antic, la plataforma de dinamització del Centre Històric de Manresa- ha fet augmentar el nombre d'establiments participants, que passarà de cent a cent cinquanta.

Connexió completa del circuit comercial

Una altra de les fites que aconseguirà aquesta vuitena Shopping Night serà la de tancar el circuit comercial, connectant-lo en cercle. Així, des de la plaça Espanya i fins la plaça Major, hi haurà activitats i propostes de dinamització al llarg de tots els recorreguts possibles. "Es podrà arribar a tot arreu des de tot arreu", celebra Serra, tot apuntant que es duran a terme accions a les places Sant Domènec, Europa i Major; a la plana de l'Om, i als carrers Guimerà, Urgell, Born i Sant Miquel.

Posar en valor el petit i mitjà comerç i reivindicar el consum responsable

En aquest camí d'entendre, cada cop més, la Shopping Night com un esdeveniment de ciutat, també s'hi troba la voluntat de posar en valor i donar veu al petit i mitjà comerç, un objectiu que va íntimament lligat a una altra fita que, si bé s'engega de manera tímida, espera prosperar any rere any: la de reivindicar el consum responsable i de proximitat. En aquest sentit, avança el de Cultura del Bé Comú, "algunes de les activitats que es facin al llarg de la jornada estaran orientades en aquesta direcció".