Riu

Món Sant Benet estrenarà una nova rampa de peixos al seu meandre

L'operació té un cost de 180.000 euros i facilitarà que els peixos de la zona puguin remuntar l'1,8 m d'alçada que hi ha de desnivell

per Redacció, 12 de setembre de 2019 a les 11:46 |
Fotomuntatge de com quedarà la rampa de peixos al meandre de Sant Benet | MSB
La Fundació Catalunya La Pedrera impulsa una nova acció mediambiental al complex de Món Sant Benet. Es tracta de la construcció d'una rampa de peixos a la resclosa de Món Sant Benet, al riu Llobregat, entre Sant Fruitós de Bages i Navarcles amb l'objectiu de facilitar la mobilitat dels peixos i altres animals propis del riu, com tortugues, crancs, llúdrigues i insectes, que actualment no poden franquejar la resclosa.

L'actuació neix per iniciativa pròpia de la Fundació i vol ser una intervenció mediambiental exemplar que doni visibilitat a aquest tipus d'accions necessàries per mantenir un bon estat de conservació dels nostres ecosistemes fluvials i assegurar-ne la funcionalitat. Al llarg del riu Llobregat hi ha al voltant d'unes 100 rescloses que poc a poc es van permeabilitzant, permetent un millor moviment de la fauna. Els treballs concrets a la resclosa de Món Sant Benet compten amb estudis i càlculs previs i amb el vist i plau de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). 


La rampa de peixos mantindrà la seva funcionalitat en el rang de cabals d'aigua habitual del riu Llobregat i servirà per a totes les espècies de peixos pròpies del tram mig del Llobregat (anguila, barb cua-roig, bagra catalana i truita comuna). L'estructura s'ha pensat perquè quedi totalment integrada en el paisatge.

La rampa de peixos se senyalitzarà amb una sèrie de plafons interpretatius i no es descarta la possibilitat de realitzar futures accions didàctiques que hi donin visibilitat i posin en valor l'actuació.

La intervenció a la zona va iniciar-se a finals d'agost i és previst que finalitzi a mitjans de desembre. El sediment que s'extregui del riu si és vàlid un cop analitzat, s'utilitzarà als Horts de Món Sant Benet.

Rampa de peixos: intervenció de millora en la connectivitat dels rius


Les construccions de rescloses solen crear discontinuïtats en el curs fluvial dificultant i impedint la mobilitat dels peixos. Per evitar-ho i fer més rica la fauna en aquests punts solen construir-se els anomenats connectors fluvials, coneguts com a escales o rampes de peixos. Aquests connectors guanyen desnivell progressivament i ajuden als peixos a superar les infraestructures.

L'actuació mediambiental de recuperació de la connectivitat fluvial al meandre de Món Sant Benet és una iniciativa de la Fundació Catalunya La Pedrera i té un cost de 180.000 euros.

 

Participació