Tornada a l'escola

El curs escolar engega al Bages amb més alumnes, més professors i més oferta lectiva

Entre les principals novetats d'aquest nou any acadèmic, s'hi troben les millores a les instal·lacions de l'Institut Escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara i de les escoles Mare de Déu del Patrocini (Cardona) i Vall de Nèspola (Mura)

per NacióManresa, 12 de setembre de 2019 a les 10:09 |
Un grup d'alumnes a les portes d'un col·legi | ACN
Les comarques centrals arrenquen el curs 2019-2020 amb un total de 73.392 alumnes a l'etapa escolar obligatòria. Es tracta d'una xifra lleugerament superior a la del curs passat, amb quasi 700 alumnes més. Per etapes, 4.885 nenes i nenes començaran P-3 (126 més que l'any passat); l'ensenyament infantil i primari sumarà 49.642 alumnes (una xifra lleugerament superior al curs anterior), i la secundària, 23.750 (mig miler més que el 2018-2019).

De professors n'hi haurà 6.136, noranta-nou més que el curs anterior. Entre les principals novetats d'aquest nou període lectiu al Bages i el Moianès, s'hi troben les millores a les instal·lacions de l'Institut Escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara; de l'escola Mare de Déu del Patrocini de Cardona, i de l'escola Vall de Nèspola de Mura.


Dos nous instituts escola

Les comarques centrals acolliran dos dels vint-i-cinc nous instituts escola que arrenquen aquest dijous a Catalunya. És el cas de l'Institut Escola Barnola d'Avinyó i l'Institut Escola Pompeu Fabra d'El Pont de Vilomara i Rocafort. Aquest darrer és un dels centres que enguany estrenen millores a les instal·lacions. També ho faran l'Escola Mare de Déu del Patrocini de Cardona i la de Vall de Nèspola de Mura. Les reformes, adequacions i millores dels centres educatius han suposat una inversió superior als dos milions d'euros.

Lleugera davallada dels batxillers

Per contra, pel que fa a l'ensenyament no obligatori, les comarques centrals comptaran, aquest 2019-2020, amb 6.136 batxillers, un centenar menys que el curs passat. Entre les novetats d'enguany en destaca la incorporació d'un nou batxillerat artístic a l'Institut Castellet de Sant Vicenç de Castellet.


En cicles formatius, en el cas dels de grau mitjà, entre l'oferta de centres públics i concertats, s'han comptabilitzat 3.610 alumnes, gairebé 600 més que l'any passat. Pel que fa als de grau superior, hi haurà 2.498 alumnes, un centenar més que l'any passat. Per primera l'Institut Guillem Catà de Manresa oferirà un grau de Disseny i Moblament i el Lacetània augmentarà la seva oferta amb el cicle d'Automoció.

Una plantilla docent de 6.136 mestres

El personal docent ascendirà, aquest curs, a 6.136 persones, noranta-nou més que l'any passat. D'aquests, 349 seran amb perfil professional, el que suposa un augment de quasi el 25% respecte al curs anterior.

També hi haurà noves dotacions quant al Suport Intensiu per a l'Escolarització Inclusiva (SIEI). En total, hi ha 50 SIEI als centres educatius de la Catalunya Central, vint-i-un dels quals són a primària; vint a secundària; tres en instituts escola, i sis en centres concertats. Al Bages, les noves incorporacions seran a les escoles Monsenyor Gibert de Sant Fruitós i la Vedruna d'Artés i a l'institut Cardener de Sant Joan de Vilatorrada.

Dos centres pendents al Bages

A hores d'ara, el Bages té dos centres pendents de ser una realitat. Es tracta de les escoles La Serreta, de Santpedor, i la del Pla del Puig, a Sant Fruitós. Totes dues es troben en fase d'elaboració del projecte.

 

Participació