Manresa participa en un projecte per millorar la competitivitat del sector tèxtil i la confecció

Es tracta del projecte "ACTE: una xarxa per la innovació", en el que també hi participen l’Ajuntament de Badalona, Mataró, Sabadell, Terrassa i la Diputació de Barcelona

Redacció
20 de novembre del 2009
576_12587317402009_11_20_presentacioprojecteACTE
576_12587317402009_11_20_presentacioprojecteACTE | juanma peláez

El regidor Alain Jordà ha participat per Manresa en la presentació d'ACTE. Juanma Peláez

Sis entitats públiques catalanes treballen plegades en el projecte “ACTE: una xarxa per la innovació” per impulsar la competitivitat del sector tèxtil i confecció amb accions adreçades tant a les empreses com als treballadors. L’Ajuntament de Manresa, Badalona,  Mataró, Sabadell i Terrassa junt amb la Diputació de Barcelona participen en aquesta iniciativa creada durant el 2009 amb el suport econòmic del Servei d’Ocupació de Catalunya i el cofinançament del Fons Social Europeu.

“ACTE: una xarxa per la innovació” pretén consolidar-se com una xarxa de cooperació de territoris que han experimentat importants processos de transformació industrial i aposten per la innovació en els seus models productius locals. D’aquesta manera, s’intenta reforçar la competitivitat per aconseguir un canvi de model econòmic. Amb aquest objectiu ja s’han posat en marxa accions per enfortir les capacitats i competències dels professionals del sector tèxtil i confecció i posar a l’abast de les empreses eines que puguin propiciar una millora en la seva gestió.

Aquest divendres ha tingut lloc, a Sabadell, la presentació de la xarxa ACTE, a la qual hi han assistit la tinent d’alcalde de Treball, Formació, Indústria i Innovació de l’Ajuntament de Sabadell, Montserrat Capdevila; el president d’ACTE Europa i president delegat de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, Teo Romero; el tinent d’alcalde de l’àrea d’Innovació i Desenvolupament Estratègic i Econòmic de l’Ajuntament de Terrassa, Manel Pérez i el regidor d'Economia, Empresa i Innovació de l'Ajuntament de Manresa, Alain Jordà.

Des del grup de treball compost per representants de les sis entitats ja s’han liderat actuacions com el desenvolupament de tallers participatius (workshops) de caràcter internacional sobre Responsabilitat Social Corporativa, i Compra Pública Responsable i Innovadora, tenint en compte la sostenibilitat com a valor transversal.

D’altra banda, s’han realitzat entrevistes a responsables empresarials i s’han documentat casos innovadors de reorientació empresarial que poden servir com a exemple per a d’altres empreses en el seu procés de canvi i adaptació a les noves demandes del mercat. L’objectiu és generar una base de coneixement sobre processos de canvi. D’altra banda, està previst crear un Observatori anomenat Tex4future sobre nous productes i aplicacions i una plataforma per a la difusió de la recerca i la innovació generada en els centres de recerca. La idea és oferir eines per augmentar els canals de col·laboració entre les empreses i centres tecnològics de tota Europa i incrementar els vincles entre el món universitari i l’empresarial.

Una altra línia de treball és promoure la cooperació empresarial. Amb aquest objectiu s’estan desenvolupant actuacions diferenciades per part de les sis entitats després d’una primera fase d’anàlisi i estudi de les característiques i necessitats de cada territori.

Una altra actuació del projecte és facilitar alternatives per als treballadors de la indústria tèxtil i confecció en procés de reconversió. Per propiciar un progrés dins del sector o bé amb la incorporació a nous sectors d’activitat emergent.

El fet de treballar en xarxa amb altres ciutats catalanes permet compartir realitats semblants i treballar conjuntament per reflexionar en temps de canvi i obtenir alternatives de futur.

En el cas concret de Manresa, s’ha estudiat el subsector de la cinteria al Bages com un dels subsectors més forts a la comarca dins del tèxtil i també per a la cooperació empresarial. Aquest estudi ha portat a organitzar una jornada de sensibilització per la cooperació empresarial, que tindrà lloc el dia 2 de desembre de 9:00 a 11:00 al CEDEM, i que portarà per títol Estratègies de futur en el sector tèxtil. També s’ha col•laborat amb el Centre de Formació Pràctica per oferir formació adreçada a treballadors que surten del sector tèxtil. Ha estat formació base de mecanització (torn i fresadora de 185 hores de durada). A banda, el projecte ha servit per detectar diversos casos d’èxit dins el sector tèxtil a la Catalunya Central, que poden servir d’exemple per altres empreses del sector.

Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees
“ACTE: una xarxa per la innovació” té vocació transnacional i interregional, com l’associació de la qual formen part els seus membres promotors, la xarxa europea ACTE. L’Associació de Col•lectivitats Tèxtil Europees, ACTE és una associació que es va fundar a Portugal, precisament amb sis municipis, i actualment és una de les primeres associacions d’autoritats a nivell local i regional. ACTE té com a objectiu representar els interessos de les col·lectivitats territorials amb presència dels sectors tèxtil, confecció, pell, calçat i complements de moda. ACTE està formada per 100 socis europeus. Per una part, els efectius,  que són les administracions locals i regionals europees i, per l’altra, els adherents, que són centres tecnològics, universitats i cambres de comerç.