S'ajorna l'encesa de llums a Montserrat per la previsió de pluges de dimarts a la nit

Properament es decidirà la nova data que no anirà més enllà de l'1 d'octubre

Recreació del massís de Montserrat amb les agulles enceses
Recreació del massís de Montserrat amb les agulles enceses | Llum i Llibertat
09 de setembre del 2019
Actualitzat el 10 de setembre a les 9:43h
La previsió de pluges al massís de Montserrat per a la nit de dimarts, vigília de la Diada, ha portat als organitzadors a ajornar l'acte Llum i Llibertat que s'havia de fer a partir de 2/4 de 9 del vespre a les 131 agulles del massís representant els 131 presidents que ha tingut la Generalitat en la seva història. L'ajornament es fa, sobretot, per seguretat dels alpinistes que han de pujar a les agulles.

Aquest dilluns a la tarda, els organitzadors, Artistes de la República, Assemblea Nacional Catalana (ANC), la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i Òmnium Cultural, han mantingut una reunió per confirmar l'ajornament i buscar una data alternativa que, segons han assegurat fonts de l'organització a NacióManresa, s'intentarà que no sigui més enllà de l'1 d'octubre, coincidint amb el segon aniversari del referèndum d'independència.

Uns cinc-cents quaranta alpinistes havien de pujar simultàniament amb llums a les 131 agulles de Montserrat i encendre-les a la vegada. La idea era que s'encenguessin els farells a dos quarts de nou del vespre del dia 10 i que s'apaguessin a les vuit del matí del dia 11, coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya. Per a seguir-ho s'havien habilitat vint miradors.

També s'ha decidit suspendre l'acte polític previst al Bruc a les set de la tarda que havia de comptar amb la presència i parlaments de Marina Llansana, vicepresidenta d'Òmnium Cultural; Pep Cruanyes, vicepresident de l'ANC; Jordi Merino, president de la FEEC, i Roser Oduber, d'Artistes de la República. Eñl que sí que es mantindrà és el sopar popular del grup Cavall Bernat, que es traslladarà al pavelló municipal de Sant Fruitós de Bages.


Amb motiu d'aquest acte, diversos artistes han versionat la cançó Tossudament alçats, de Lluís Llach, expressament per al projecte Llum i Llibertat. Hi han intervingut, per ordre d'aparició: David Rosell i Èric Vergés (dels Catarres); Paula Valls; Jú; Albert García (d'Itaca Band); Lluís Llach; Mireia Vives; Borja Penalba; Natxo Tarrés, Oriol Farré, Roger Farré i Juanjo Muñoz (de Gossos), i Pemi Fortuny. L'encarregat d'enregistrar-lo i mesclar-lo ha estat David Rosell, als estudis Can Pardaler (Artés). Així mateix, la veu de Pemi Fortuny s'ha gravat a Sputnik Recording Studio (el Vendrell) i la de Juanjo Muñoz, a Catmastering (Manresa).

Tot i la pluja, sí que es mantenen les quatre marxes de torxes que confluïen a l'esplanada de Lledoners. Allà, als volts de dos quarts de deu de la nit, són previstes actuacions musicals i els parlaments de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, familiars dels líders independentistes empresonats, i representants d'Òmnium Cultural.