Vols saber què es farà al teu poble per la Diada de l'11 de setembre?

Pràcticament tots els municipis del Bages i el Moianès duran a terme la tradicional ofrena floral, i alguns la complementaran amb mostres de cultura popular i amb l'organització d'autobusos cap a la manifestació de Barcelona

Imatge d'una de les ofrenes florals a Moià
Imatge d'una de les ofrenes florals a Moià | AjMoià
09 de setembre del 2019
Actualitzat a les 14:28h
Queden menys de quaranta-vuit hores perquè Catalunya celebri la seva Diada Nacional; una Diada que, com ja és tradició, estarà marcada per una gran manifestació independentista que, a banda de reclamar la llibertat del país, exigirà l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. La mobilització, que tindrà lloc a Barcelona, començarà a les 17:14, i és per això que la gent que hi prendrà part que no visqui a la ciutat comtal, s'hi traslladarà a partir del migdia. Per tant, doncs, la majoria de municipis han programat els actes commemoratius al matí.

Pel que fa al Bages i el Moianès, dels quaranta municipis que en formen part, més d'una trentena duran a terme la tradicional ofrena floral. En alguns casos, l'homenatge al país es complementarà amb mostres de cultura popular.

Avinyó

La Diada començarà a dos quarts de nou del matí amb una caminada fins la Torre dels Soldats. La sortida es farà des de la plaça Major i el recorregut s'amenitzarà amb la presència dels gegants del municipi. Les propostes continuaran al parc Onze de Setembre, a partir de dos quarts de dotze del migdia, amb l'ofrena floral i la lectura del manifest d'enguany.

Paral·lelament, a les set de la tarda, el parc Maragall serà l'escenari d'una cantada d'havaneres amb rom cremat a càrrec del grup Xató.

Balsareny

En aquest cas, les activitats es concentraran a la tarda, a partir de dos quarts de set, amb una sardinada popular a la plaça Roc Garcia i amb un ball a càrrec de Pep i Maria José a la plaça de l'Ajuntament.

Calders

Coincidint amb la Festa Major, la Diada arribarà al municipi amb la hissada de la senyera, a les dotze del migdia, al Puig.

Callús

Com cada any, des de l'Ajuntament s'ha organitzat una sortida fins al Castell de Godmar (a dos quarts de deu del matí) on s'hi hissarà l'estelada i s'homenatjarà els callussencs i callussenques que van defensar les llibertats de Catalunya. Tot plegat acabarà amb un esmorzar popular i amb el Cant dels Segadors.

Cardona

Al monument de l'Onze de Setembre s'hi durà a terme, a partir de les dotze del migdia, l'ofrena floral, que estarà seguida d'un discurs institucional i de la interpretació del Cant dels Segadors a càrrec de la Cobla Principal d'Olot i la Coral Cardonina. L'acte també comptarà amb l'actuació dels Trabucaires de Sant Ramon de Cardona i amb una audició de sardanes de la mà de la Cobla Principal d'Olot al passeig de la Fira.

Castellterçol

El punt neuràlgic de celebració de la Diada serà la plaça Enric Prat de la Riba. Les propostes tindran lloc durant el matí.

Castellfollit del Boix, Maians i Rajadell

Tots tres pobles pujaran fins al Cogulló per celebrar la Diada conjuntament. Des de Rajadell l'ascens començarà a les vuit del matí des de la plaça de l'Era, i en el cas de Castellfollit, a dos quarts de nou del matí des del Centre. Un cop al cim, a dos quarts de dotze del migdia es farà el canvi de senyera, es llegirà el manifest de la Diada i s'interpretarà el Cant dels Segadors.

Castellnou de Bages

El nucli històric serà l'escenari, a les nou del matí, de la tradicional ofrena floral.

Collsuspina

L'Ajuntament convida tota la ciutadania a pujar al Grony per canviar l'estelada. L'ascens es farà a dos quarts de deu del matí des de la font del poble. Un cop al cim, hi haurà esmorzar per a tothom.

Fonollosa

Tot plegat engegarà a les nou del matí, amb un esmorzar popular a Cal Xamal acompanyat d'una ballada de sardanes, dels tradicionals parlaments, de la hissada de la senyera i de la interpretació del Cant dels Segadors.

Manresa

Com ja és tradició, la capital del Bages tindrà com a acte central de la Diada l'ofrena floral a la Plaça Onze de Setembre, en la qual hi prendran part partits polítics i entitats de la ciutat. Començarà a les onze del matí i comptarà amb un parlament d'Assumpta Montellà, autora del llibre La maternitat d'Elna, entre d'altres. Seguidament, les diferents corals de Manresa cantaran l'Himne Nacional de Catalunya. Tot plegat culminarà amb una ballada popular de sardanes.

Moià

Igual que Collsuspina, Moià també pujarà el Grony, hi alçarà l'estelada i prendrà part de l'esmorzar popular. Després d'això, a dos quarts d'una del migdia tindrà lloc l'ofrena floral davant del monument dedicat a Rafael Casanova (a la plaça de l'Hospital). L'acte estarà presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella i s'acompanyarà de la música de l'Espai Musical de Moià i de l'actuació dels Falcons de Castellcir.

Monistrol de Calders

El municipi renovarà l'estelada del Serrat de la rectora. Ho farà a través d'una caminada que començarà a dos quarts de nou del matí des de davant l'ajuntament. L'activitat acabarà amb un esmorzar popular al Parc del Serrat.

Monistrol de Montserrat

A les nou del matí tindrà lloc, a la plaça Onze de Setembre, l'ofrena floral i la cantada de l'Himne Nacional de Catalunya. Seguidament, l'ermita de Sant Antoni acollirà una missa solemne i per acabar, l'Associació de Veïns de la Batanera oferirà un esmorzar per a tots els assistents.

Mura

El dia 11 s'inaugurarà amb un repic de campanes i amb una ballada de sardanes enllaunades a la plaça Àngel Guimerà, a partir de les dotze del migdia.

Navarcles

El dia fort serà el dimarts 10. En aquest sentit, l'ofrena floral tindà lloc a les vuit del vespre i comptarà amb els parlaments d'Adam Majó i Josep Maria Feliu així com també amb l'actuació musical d'Alba Roda i Marta Núñez i amb la lectura de poemes de la mà de Mon Roig i Eva Prunés. Després d'un sopar popular, les propostes seguiran a la plaça de l'Ajuntament amb una audició de sardanes i espectacles de màgia i improvització. A les dotze de la nit s'interpretarà el Cant dels Segadors. La jornada clourà amb un concert de la banda Big Mouthers.

Navàs

Com en el cas de Navarcles, l'ofrena floral i l'hissada de l'estelada es duran a terme el dimarts 10 al vespre. Pel que fa al dia 11, tindrà lloc, a partir de les sis de la tarda, una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Berga Jove i un berenar popular. Tot plegat es durà a terme al passeig Ramon Vall.

Sallent

Un altre dels municipis que viurà la Diada en plena Festa Major. A banda, doncs, dels actes lúdics emmarcats en la festivitat local, a les onze del matí se celebrarà l'acte institucional de la Diada al parc Pere Sallés, que comptarà amb la participació de la Coral Nova Harmonia, de l'Esbart Vila de Sallent, de l'escola municipal de música Cal Moliner i dels bastoners del poble. Mitja hora més tard, el Passeig 1 d'Octubre serà l'escenari d'una ballada de gegants i nans i sardanes amenitzada per la Cobla Camps.

Sant Feliu Sasserra

La celebració de la Diada engegarà a les vuit del matí amb la pujada, des del parc dels Castanyers, fins al Serrat Llobater per hissar-hi la senyera. Un cop al punt d'inici, a dos quarts d'onze del matí tindrà lloc una cercavila amb els gegants del poble. Tot plegat acabarà a les onze, amb la tradicional ofrena floral a la plaça de l'Església.

Sant Fruitós de Bages

A tres quarts de vuit del matí sortirà, des del Cobert de la Màquina de Batre, una caminada que arribarà fins al Monestir de Sant Benet de Bages en record de mossèn Torras i Bacardit, que durant molts anys va ser capellà de la Parròquia de Sant Fruitós. Després d'això, l'acció tornarà a desenvolupar-se al Cobert de la Màquina de Batre. Serà allà on, pels volts de dos quarts d'onze, s'oferirà esmorzar, s'hissarà la senyera de la Plaça Onze de Setembre i, finalment, se celebrarà l'acte institucional de la Diada amb la lectura del manifest, els parlaments institucionals i les actuacions de l'Agrupació Coral Sant Fruitós i dels Geganters i Grallers del municipi.

Sant Joan de Vilatorrada

Començarà a les deu del matí i tindrà lloc a la plaça dels Drets Humans. Comptarà amb els parlaments de l'alcalde del municipi així com també del periodista Aleix Solernou, un dels autors del llibre L'Abans, Sant Joan de Vilatorrada (Recull gràfic 1890-1979). L'acte culminarà amb l'actuació del músic Jos Racero i amb la interpretació del Cant del Poble i dels Segadors a càrrec dels membres de La Verbena.

Sant Salvador de Guardiola

Igual que Rajadell i Castellfollit del Boix, des de Sant Salvador es començarà la celebració de la Diada amb l'ascens al Cogulló de Can Torra. Paral·lelament a aquesta activitat, i com cada any, els Motards Independentistes de Catalunya passaran per la C-37, i els monistrolencs i monistrolenques podran anar-los a saludar, a les onze del matí, al pont de Can Batlle.

Sant Vicenç de Castellet

Amb un esmorzar popular. Així és com encetarà Sant Vicenç de Castellet aquest 11 de setembre. Tindrà lloc a dos quarts de deu del matí a la plaça de l'Ajuntament i servirà, també, per entregar els premis de l'onzè Concurs de fotografia de la XI Fira del Vapor. Una hora més tard, a dos quarts d'onze, es durà a terme una cercavila amb gegants i grallers pels carrers del poble que finalitzarà a la plaça 11 de setembre. Serà en aquesta darrera ubicació on, a partir de les onze, començarà l'acte institucional i cultural de la Diada, amb l'ofrena floral com a protagonista.

Santa Maria d'Oló

A les nou del matí, tothom que ho vulgui podrà prendre part d'una caminada fins al turó de Segimon. Un cop allà es durà a terme la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova.

Santpedor

En el cas de Santpedor, es farà un repic de campanes a les 17:14, a càrrec de les campaneres del poble.

Súria

El turó de la Torre serà el centre neuràlgic de la Diada a Súria. S'hi podrà arribar tant en BTT com caminant. En el primer cas, se sortirà des de la plaça Sant Joan a les vuit del matí, i en l'altre, a les nou. A dos quarts de deu, i un cop tothom sigui a lloc, es procedirà a hissar la senyera, es llegirà el manifest i s'interpretarà el Cant dels Segadors. Tot plegat coincidirà, també, amb un galeig dels trabucaires del Tro Gros i amb les actuacions de la colla castellera Salats i dels Bastoners de l'Agrupació Sardanista. L'acte culminarà amb un esmorzar popular.