Mor als 86 anys el «Juan de los pájaros», històric activista republicà del Xup

Juan González Reina va arribar a Catalunya amb 22 anys i de seguida es va implicar en els moviments antifranquistes i veïnals

Juan de los pájaros, en una imatge recent
Juan de los pájaros, en una imatge recent | Arxiu particular
04 de setembre del 2019
Actualitzat a les 19:50h
Juan González Reina, conegut com a Juan de los pájaros, ha mort aquest dimecres al matí als 86 anys d'edat. González Reina va arribar a Catalunya amb 22 anys i després d'una primera estada a Vic, es va desplaçar a Manresa on es va instal·lar al barri del Xup.

Activista antifranquista i veïnal, el Juan de los pájaros es va implicar en la vida política municipal, primer amb el PSUC, d'on va sortir "desenganyat", segons ell mateix assegurava, i posteriorment amb el PSAN, amb qui fins i tot es va presentar en la candidatura de les primeres eleccions municipals de 1979. En la seva darrera etapa ha estat simpatitzant d'ERC.
 

El Juan de los pájaros, al centre, en un míting recent. Foto: RF


El barri, l'escola, els jubilats, es van convertir en la seva pedra angular de lluita, amb una trajectòria fecunda durant tots aquests anys, en què es va decantar per l'opció independentista per arribar a un model polític republicà "amb un país més just i igualitari".

El funeral per Juan González Reina tindrà lloc dijous a les 4 de la tarda a la Sala Montserrat de la funerària Fontanova, al carrer del Bruc, 11-13, de Manresa.