S'endega la segona campanya d'excavació a Fals, per aclarir la funcionalitat de les restes medievals

La intervenció tindrà lloc fins el proper 6 de setembre i esta dirigida per l'arqueòloga manresana Cristina Belmonte

Excavació arqueològica a Fals
Excavació arqueològica a Fals | CB
Redacció
01 de setembre del 2019
Actualitzat a les 12:13h
El proper dilluns comença la segona campanya d'excavacions arqueològiques a l'entorn del l'Hemidolmen de Sant Andreu, a Fals (Fonollosa), en la que hi participen més d'una desena de voluntaris. La intervenció tindrà lloc fins el proper 6 de setembre i esta dirigida per l'arqueòloga manresana Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals).

La intervenció de l'any 2018, va permetre confirmar, que el conegut com a Dolmen de Betlem, no pertanyia a un monument megalític. L'estructura, encara de funcionalitat indeterminada, està relacionada amb un edifici d'origen medieval, possiblement un mas.

Els materials arqueològics recuperats, així com dues monedes, un diner de Jaume I i un ardit de Felip IV, permeten datar l'ús i abandó del conjunt entre els segles XIII i XVII respectivament.

Els esforços d'aquesta campanya es centraran en esgotar l'excavació, i sobretot determinar l'ús de les pedres que es creia que formaven el dolmen. Tot sembla indicar, que podrien ser estructures agrícoles, vinculades al mas i potser destinades a la producció vitivinícola. Aquest supòsit, però caldrà confirmar-lo durant aquesta campanya.

La intervenció arqueològica es fa gràcies a l'interès dels veïns per conèixer el seu passat i posar en valor les restes patrimonials de l'entorn. A banda dels voluntaris, la iniciativa compta amb els propietaris de Casa Betlem, impulsors de la intervenció, i la Casa d'El Prat, propietaris dels terrenys. Així mateix col·laboren els Ajuntaments de Fonollosa i Sant Mateu de Bages i les empreses Materials de Construcció J.Sarri, Topografia Mira, Mafrica, Forn d'en Pep i Construccions Vall.

Tot i fer-se amb voluntaris s'excava seguint metodologia arqueològica, i per tant hi haurà un resultat científic al final dels treballs. A més a més la participació dels veïns augmenta la sensibilització amb el territori i la creació d'una xarxa de divulgació i protecció del patrimoni.