Els jocs al carrer del CAE donen continuïtat a la Festa Major

Del 3 al 7 de setembre la Setmana de Jocs al Carrer tornarà a omplir el centre històric de Manresa amb una àmplia oferta de jocs i activitats lúdiques,

La primera setmana de setembre tornen els Jocs al Carrer del CAE
La primera setmana de setembre tornen els Jocs al Carrer del CAE | CAE
Redacció
28 d'agost del 2019
Actualitzat a les 18:51h
Enguany no hi haurà treva. L'endemà mateix de la finalització de la Festa Major de Manresa es posarà en marxa la 17a edició de la Setmana de Jocs al Carrer. Del 3 al 7 de setembre, el CAE proposa als manresans i manresanes fer una aturada per jugar. Amb aquesta intenció s'ha fet un esforç molt important per potenciar la nova imatge gràfica de la Setmana de Jocs creada l'any passat consistent en un senyal d'STOP.

La Setmana de Jocs al Carrer començarà amb una activitat inicial que es farà el dimarts, 3 de setembre, a la Plaça Sant Domènec, de 2/4 de 6 a 2/4 de 9 de la tarda. Consistirà en l'escampada de jocs “Gargot picat” a càrrec de la companyia Guixot de 8. Aquesta activitat té la particularitat que tots els jocs estan fets a partir de material reutilitzat.

El mateix dimarts també s'iniciaran les Nits de Joc, que es faran a la Plaça Major de les 10 fins a 2/4 d'1 de la nit i que s'allargaran fins al divendres, 6 de setembre. Les persones participants podran triar entre més d'un centenar de jocs de taula. Els membres del Club del Joc podran orientar en aquesta tria i, si convé, ensenyaran a jugar al joc escollit. Per participar-hi és imprescindible tenir més de 14 anys. També hi podran participar infants menors, sempre que juguin amb els seus pares. L'oferta de jocs es complementarà amb la presentació de dos nous jocs de taula amb arrels manresanes i amb la programació diària d'un joc d'escape o de resolució d'enigmes.

Del dimecres, 4, fins el dissabte, 7 de setembre, hi haurà 7 espais que acolliran jocs en l'horari de 2/4 de 6 a 2/4 de 9 de la tarda. D'aquests, n'hi ha 5 que repeteixen respecte de l'any anterior: la Plaça Major amb jocs infantils; la plaça Sant Domènec, amb jocs de taula; jocs de construcció a la Plaça de la Mel; la Plana de l'Om que canvia i incorpora jocs d'habilitat i la plaça del Mercat que acollirà un espai de joc simbòlic centrat en els aliments.

El sisè espai serà l'Anònima acollint l'espai Kapla que fins ara s'ubicava a la Plana de l'Om. La incorporació de l'Anònima és la gran novetat de l'edició d'aquest any. Més enllà de sumar un espai nou a la Setmana de Jocs al Carrer, des del CAE s'ha pres aquesta decisió amb la intenció de posar l'accent en que la recuperació d'aquest espai per a la ciutat també hauria d'estar associada al lleure i al joc. L'altra espai nou d'aquest any serà la Plaça Europa, amb jocs amb paper. La incorporació d'aquests dos nous espais combinat amb la desaparició de la plaça de la Música i de l'espai Barreres desplaça cap al nord del Centre Històric la ubicació de la Setmana de Jocs al Carrer.

Tota aquesta programació lúdica es complementarà amb dues activitats paral·leles als jocs. La primera serà una gimcana d'enigmes. Resolent els enigmes que hi haurà als plafons informatius de cada plaça i espais de joc, s'obtindrà una adreça electrònica. Les persones que la completin hauran d'enviar-hi un missatge abans d'acabar la Setmana de Jocs amb les seves dades de contacte i entre tots els missatges rebuts es farà un sorteig de jocs. La segona activitat serà un concurs fotogràfic. D'entre totes les fotografies penjades a Instagram fins l'11 de setembre amb l'etiqueta #JocsAlCarrerManresa2019 s'escollirà la més creativa i artística i també obtindrà un premi.

Enguany la Setmana de Jocs al Carrer arriba a la 17a edició i s'ha consolidat com una activitat de referència en el calendari festiu i lúdic de la ciutat. En tots aquests anys, la Setmana de Jocs al Carrer ha crescut i ha anat incorporant diferents elements que l'han transformat en una activitat transversal de ciutat, educadora, cívica i d'inclusió i cohesió social. Tot i així, segueix tenint com a objectius els que ja es va marcar en la primera edició, l'any 2003: animar a tothom a jugar, sense que importi l'edat; donar a conèixer i dignificar el joc com a un instrument educatiu, com a un element cultural i com una alternativa d'oci per a totes les edats i, finalment, reivindicar temps i espais per al joc, sobretot en els espais públics –carrers i places-.

Des del CAE es calcula que en les darreres edicions, més de 5.500 persones participen en aquesta activitat. La programació completa es pot trobar al web del CAE i al nou web de Jocs al Carrer. També se'n podrà fer un seguiment més detallat a les xarxes socials Twitter, Facebook i Instagram, al compte @caemanresa o amb l'etiqueta #JocsAlCarrerManresa2019.

La Setmana de Jocs al Carrer està organitzada pel CAE i té el suport de l'Ajuntament de Manresa, la Generalitat de Catalunya i la Fundació La Xarranca i en la seva execució hi col·laboren el Mercat de Puigmercadal –impulsant l'espai de joc simbòlic dels aliments-; el LAB 0_6 de la Universitat de Manresa -que amb el seu LAB sobre rodes se sumarà a les activitats infantils de la Plaça Major-; la botiga Abacus Manresa –amb cessió de materials-; la Fundació Ampans i l'Institut Guillem Catà –amb la incorporació dels seus usuaris i alumnes en pràctiques, respectivament, en els equips dinamitzadors-; la Ludoteca Ludugurus –que dinamitza les activitats de la plaça de la Mel- i Dominique Dumeste (Ludambule) i Mateu Comellas, que un any més seran presents aportant els seus jocs i la seva expertesa lúdica.