Cinquanta treballadors amb discapacitat d'una empresa de Sallent, al carrer sense sou ni indemnització

Treballadors de Troquelados Terrassa, un Centre Especial de Treball subvencionat per la Generalitat, tanca d'un dia per l'altre i es desdiu de pagar els seus operaris tal i com s'havia compromès

Part de la plantilla acomiadada de Troquelados Terrassa
Part de la plantilla acomiadada de Troquelados Terrassa | ASB
Redacció
21 d'agost del 2019
Actualitzat a les 18:11h
En una roda de premsa convocada de la mà del sindicat Acció Sindical Bages, els treballadors de l'empresa sallentina Troquelados Terrassa han fet pública la situació que travessen després que l'empresa decidís acabar amb la seva activitat el passat mes de juliol. També han denunciat un aprofitament de la seva condició de persones amb discapacitat i "haver patit abusos" durant el seu pas per l'empresa.

Troquelados Terrassa és una empresa dedicada a la manipulació de cartró i productes d'embalatge. Compta amb l'estatus de Centre Especial de Treball, ja que la majoria dels més de cinquanta treballadors en plantilla tenen un grau de discapacitat superior al 33%. Aquest fet permet a l'empresa accedir a subvencions de la Generalitat de Catalunya.

Els treballadors expliquen que "l'empresa sempre ha anat bé i hi havia feina", fins que el mes de maig d'aquest any van deixar de cobrar el sou. Tot i això, van decidir seguir treballant fins que al juliol se'ls va comunicar que no era necessari que seguissin acudint al seu lloc de feina. L'empresa tancaria per no ser viable econòmicament, ja que, segons van justificar els seus responsables, "deixaria de rebre els ajuts de la Generalitat per al pagament dels sous".

Seguidament, segons els propis treballadors, es van establir negociacions entre els empleats i l'empresa, representada a través de la seva advocada. En aquestes es va acordar que de la venda dels béns i patrimoni de l'empresa el primer que es pagaria serien els sous i indemnitzacions dels treballadors. Segons expliquen, però, l'empresa se'n va desdir: "preferia pagar primer als proveïdors", denuncien els treballadors. Aquest incompliment hauria provocat, segons han comentat, que l'advocada de l'empresa decidís abandonar la seva relació amb Troquelados Terrassa.

L'empresa ha presentat davant el Departament de treball un informe d'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), on justifica el tancament de l'empresa per raons econòmiques, considerant els acomiadaments com a objectius. Aquest fet provoca que les indemnitzacions per als treballadors siguin menors. Els advocats dels treballadors han respost amb un contrainforme, que resta a l'espera de resolució en els propers dies.

Els treballadors denuncien una àmplia opacitat al voltant de l'empresa i el seu tancament. "Com és possible", es demanen, "que donin com a argument la negació d'una subvenció que no es podia demanar fins aquest mes d'agost?". I continuen: "potser és que sabien que havien incomplert algun requisit, o és que ja tenien pensat tancar l'empresa?".

Durant la roda de premsa els operaris també han carregat durament contra l'únic propietari i administrador de Troquelados Terrassa, l'empresari Luis Matarín. Aquest, després de tot el succeït, els ha negat la possibilitat d'acudir amb un pèrit al centre de treball per tal de valorar econòmicament els béns de l'empresa. "Tot això ens fa pensar que o bé les màquines ja estan venudes o que el senyor Matarín busca reprendre la mateixa activitat sota una altra empresa abandonant els seus deutes amb nosaltres" afirmen.

A més, els treballadors també han volgut denunciar abusos durant el seu dia a dia a la fàbrica: "més enllà de cobrar el que ens pertoca, volem denunciar tota aquesta situació per intentar que no torni a passar". Expliquen que rebien menyspreu, insults i se'ls castigava sense feina si cometien algun error per petit que fos. També se'ls impedia anar al lavabo o havien d'insistir molt per poder fer-ho.

Des d'Acció Sindical també es denuncia que havien rebut amenaces d'acomiadament quan es queixaven de les condicions laborals o es plantejaven acudir a un sindicat. "Això és completament intolerable", manifesten, "ja que la llibertat sindical és un dret aconseguit amb una llarga tradició de lluita obrera i no podem acceptar que es trepitgi d'aquesta manera".

El sindicat i els treballadors han finalitzat exigint a Troquelados Terrassa i el seu propietari, Luis Matarín, que pagui immediatament tots els sous endarrerits i les indemnitzacions pels acomiadaments com a acomiadaments improcedents, no objectius. "Donem tot el suport als treballadors i seguirem fent mobilitzacions fins que es faci justícia", avisen.