Castellnou de Bages es converteix en capital de la música tradicional Ibèrica

Unes 130 persones participen aquesta setmana en una formació a càrrec dels músics de l'orquestra Coetus

a classe d'aquest matí dels alumnes de guitarra. Imatge del 9 d'agost del 2019. (Horitzontal)
a classe d'aquest matí dels alumnes de guitarra. Imatge del 9 d'agost del 2019. (Horitzontal) | Gemma Aleman
Redacció
10 d'agost del 2019
Actualitzat a les 8:22h
La Mercedes Álvarez ha agafat un vol des de l'Argentina per ser aquesta setmana a Castellnou de Bages. Volia participar, per segon any consecutiu, al programa 'Encuentro'. De la mà dels músics de l'orquestra de percussió ibèrica Coetus, més d'un centenar de persones vingudes d'arreu de la península Ibèrica i de Sud-amèrica han viscut aquesta setmana una immersió en música tradicional ibèrica.

La trobada, que habitualment se celebra a Pontós (Alt Empordà), ha estrenat aquest 2019 localització: Castellnou de Bages. Dijous el municipi va viure un concert a càrrec dels professors i amb la participació d'artistes de renom com Carles Dènia, Juan Quintero i Sílvia Pérez Cruz. Aquesta nit, seran els alumnes els que pujaran a l'escenari.

L' 'Encuentro' arriba aquest 2019 a la seva quarta edició. L'allau d'inscripcions, explica el director i professor de percussió, Aleix Tobias, els va dur a buscar una segona localització per completar l'oferta de Pontós i van descobrir el nucli històric de Castellnou de Bages "que reuneix les característiques adients". I és que, remarca, el fet d'estar tan aïllats és "primordial" ja que la música "s'allarga fins a la matinada".

Entre estudiants i professors han aterrat unes 130 persones al petit municipi bagenc. S'allotgen a la casa de colònies del nucli històric i assagen a l'entorn i dins de l'església de Sant Andreu. Hi ha classes de percussió, guitarra, veu i vent, entre altres. "Està sent una gran experiència", assegura l'alcalde, Domènec Orrit, que remarca que malgrat que era "una prova", per ells "repetirien".

Concerts "per fer pinya"

L'Encuentro va viure dijous a la nit la primera de les dues cites més esperades: el concert del claustre de professors, acompanyats de Carles Dènia, Juan Quintero i Sílvia Pérez Cruz. Aquesta nit, serà el torn del quasi centenar d'alumnes pugin a l'escenari per demostrar tot el que han après. Les dues actuacions, recalca el batlle, han servit també per acostar "poble i participants".

"Una experiència única"

Tobias defineix l'Encuentro com a una "experiència única". "És una manera de transmetre la música i, alhora, un punt d'unió entre les persones", explica. El professor destaca com la cita ha anat creixent amb participants que vénen de cada vegada més lluny.

La Mercedes Álvarez és una de les que ha volat des de més lluny. Concretament des de l'Argentina. L'alumna destaca "l'enriquiment" que li suposa i com li permet acostar-se als diferents instruments. A més, destaca "l'alt nivell" del professorat.

Nascuda fa pràcticament una dècada, l'orquestra Coetus és la primera orquestra de percussió ibèrica que es coneix. Aglutina els instruments dotant-los d'un llenguatge propi inspirat en els ritmes tradicionals però amb un enfocament modern.