La vigilància permanent als jutjats deixa la presència de Mossos sota mínims al Bages

La USPAC denuncia que hi ha torns en que només hi ha una patrulla de seguretat ciutadana per a tota la comarca

Redacció
05 d'agost del 2019
Actualitzat a les 17:39h
Jutjats de Manresa
Jutjats de Manresa | Mar Martí
El sindicat USPAC dels Mossos d'Esquadra ha denunciat públicament que l'anomenada operació Toga, de vigilància permanent en els jutjats de Catalunya està portant a situacions molt complicades de gestionar tant des dels operatius com per part dels agents.

El cas del Bages és especialment delicat ja que hi ha torns en que només queda una patrulla de seguretat ciutadana lliure per a tota la comarca ja que des de la comissaria de la Regió Policia Central s'ha de donar cobertura a les seus judicials de Berga i Solsona.

"Tot plegat per protegir quatre parets de possibles pintades o escampades de fems, fets que no són ni tan sols delictes", es queixen des del sindicat, mentre que "potser a cent metres dels jutjats s'està portant a terme un delicte sense que la patrulla allà destinada no hi pugui intervenir, com ja ens ha passat en altres punts de Catalunya".

El 5 de febrer de 2019, la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va prendre un acord pel qual reclamava al cos de Mossos d'Esquadra la protecció "presencial i permanent" de les seus judicials dels 49 partits de Catalunya. La intensitat d'aquest desplegament va ser rebaixat mínimament amb efectes 15 de maig de 2019, però "mantenint el mateix disseny i l'actual dimensió dels dispositius policials".

El TSJC va prendre aquesta decisió arran d'algunes accions en contra de les seus judicials com pintades i escampada de fems que van fer els CDR i altres col·lectius.

Això fa que els jutjats de Berga i Solsona hagin d'estar vigilats presencialment 24 hores al dia, i que els de Manresa ho hagin d'estar igual, excepte els dies laborables al matí. Les mancances d'efectius al Berguedà i Solsonès provoquen que freqüentment patrulles del Bages hagin de pujar a les capitals veïnes per cobrir-les, deixant la presència policial al Bages sota mínims.