El projecte de Coetus portarà dos concerts apoteòsics a Castellnou la setmana vinent

Carles Dènia i Juan Quintero amb els professors protagonitzaran el de dijous, i divendres més de 100 músics pujaran a l'escenari

Castellnou ha acollir la trobada anual organitzada per Coetus
Castellnou ha acollir la trobada anual organitzada per Coetus | Dani Álvarez
Redacció
03 d'agost del 2019
Actualitzat a les 11:21h
Castellnou de Bages viurà aquest cap de setmana la culminació del projecte Coetus que ha portat durant tota la setmana un centenar de músics provinent de països europeus i llatinoamericans al poble que, de la mà de la cèlebre orquestra de percussió ibèrica Coetus, s'han format sobre música d'arrel tradicional i cultura popular. De fet, la formació catalana ja fa quatre anys que organitza aquesta trobada, que enguany, a banda de dur-se a terme a Castellnou, també se celebrarà al municipi de Pontós, a l'Alt Empordà.

Coetus és la primera orquestra de percussió ibèrica que es coneix. Va néixer fa deu anys de la inquietud del seu director Aleix Tobias de reunir els instruments de percussió que es troben a la Península Ibèrica -majoritàriament desconeguts- i que sempre han estat tocats sols o acompanyant el cant. Sota aquesta premissa, el que fa Coetus és unir tots aquests instruments, dotant-los d'un llenguatge propi inspirat en els ritmes tradicionals però amb un enfocament modern, creant un diàleg intens amb les veus.

Aquest proper dijous i divendres, Castellnou viurà dos concerts de luxe a la seva església: Carles Dènia i Juan Quintero amb el professorat del Encuentro 2019, i un segon concert amb l'alumnat de més de cent músics que han participat a les jornades.

Dijous 8 d'agost a les 10 del vespre

En el marc del Encuentro 2019, el professorat pujarà a l'escenari en un concert en que es repassarà el repertori del cantant i compositor valencià Carles Dènia junt amb peces del convidat especial de l'edició d'enguany: l'argentí Juan Quintero. Un concert únic i irrepetible protagonitzat per músics de llarga trajectòria i de referència en la música d'arrel tradicional arreu.

Divendres 9 d'agost a les 10 del vespre

Un alumnat de més de 100 persones vingudes d'arreu de la península i més enllà mostraran al públic el resultat de cinc dies de formació, creació i convivència entorn la música d'arrel tradicional. Dirigits i acompanyats per membres de Coetus, l'Orquestra de Percussió Ibèrica, interpretaran un repertori que s'origina fonamentalment en la Península Ibèrica però que també creua altres fronteres musicals i culturals. 

En aquesta trobada de músics, la percussió és el taller de referència però també hi han participen alumnes de baix, guitarra, vents i veu. Tots junts, professorat i alumnat, presentaran les cançons que han treballat aquests dies en un concert apoteòsic en què poden ajuntar-se fins a 120 músics a l'escenari.

La música tradicional: un fet inherent de tota cultura

Des de temps immemorials, la música que avui dia anomenem com a tradicional ens ha regalat una infinitat de ritmes i danses que van gaudir d'una gran popularitat a la seva època. Cants de treball, de rondalla, de bressol... En la mateixa mesura, també ocupaven un espai important les danses d'arrel, que eren acompanyades per aquests ritmes i registres musicals en espais populars que podien gaudir el conjunt de la població en festivitats i encontres generadors de cultura i fraternitat.
 
"La música tradicional és un fet inherent de tota cultura, nació i comunitat que, malauradament, ha perdut amb el temps coneixença i popularitat", lamenten els de Coetus, tot assegurant que "creiem imprescindible generar nous espais de formació i aprenentatge, promovent el reconeixement, la intel·ligència i la diversitat cultural dels pobles".