Territori autoritza ara l'abocament d'àrids i escòries siderúrgiques a l'antiga argilera de la Bòbila

Medi Ambient havia tombat a l'empresa Efienergia la restauració del talús amb bales d'ecopark el març de 2013

31 de juliol del 2019
Actualitzat a les 12:31h
El dipòsit es localitzarà al forat que va deixar l'extracció d'argila de l'antiga fàbrica de la Bòbila, a tocar de Callús
El dipòsit es localitzarà al forat que va deixar l'extracció d'argila de l'antiga fàbrica de la Bòbila, a tocar de Callús | Estefania Escolà
Nou capítol en la gestió com a abocador de l'antiga argilera de la Bòbila, a Sant Mateu de Bages, gairebé cinc anys després de les últimes notícies. Després que Medi Ambient tombés, el març de 2013, la possibilitat de restaurar les 3,2 hectàrees que comprèn l'explotació amb bales d'ecopark tal com havia sol·licitat Efienergia, i Territori ratifiqués la decisió un any després la mateixa empresa ha vist com la Generalitat li accepta fer-la servir com a abocador de residus àrids provinents de la construcció i d'escòria d'origen siderúrgic.

La plataforma Salvem Callús, que set anys enrere va capitalitzar les protestes i les accions contra l'abocament de bales d'ecopark a l'antiga argilera de la Bòbila, ja ha anunciat que presentarà al·legacions a la nova proposta d'Efienergia. L'Ajuntament de Callús, nucli que es troba molt a prop de l'abocador, malgrat que és en terme de Sant Mateu de Bages, també en presentarà.

L'autorització de la Generalitat inclou l'abocament d'àrids provinents de la construcció, amb el tractament adequat i provinents, principalment de l'empresa Gestora de Residus del Bages, del mateix grup que Efienergia, i d'escòria siderúrgica provinent d'obra civil. Efienergia també havia sol·licitat l'abocament de pols de foneria provinent de Foneria Condals, SA, però no ha estat acceptada fins que no es homologui com a subproducte.

En tots els casos, els abocaments s'hauran de barrejar amb productes naturals de la pròpia ergilera abans d'establir-los en el talús i l'empresa tindrà 15 anys per completar la restauració de l'entorn.

- Recull de notícies sobre l'abocador a l'argilera de la Bòbila

Proposta de resolució sobre l'argilera de la Bòbila by La muntanya russa on Scribd