Sant Joan de Vilatorrada canvia els festius locals i el 2020 celebrarà la Llum manresana

ERC i Junts, els membres de l'anterior govern, voten en contra d'eliminar la festivitat per Sant Martí, l'11 de novembre

Ple de Sant Joan de Vilatorrada d'aquest dimarts
Ple de Sant Joan de Vilatorrada d'aquest dimarts | Pere Fontanals
30 de juliol del 2019
Actualitzat a les 22:47h
Després de 6 anys, Sant Joan de Vilatorrada deixarà de tenir l'11 de novembre, festivitat de Sant Martí, com a data festiva local i passarà a celebrar el dia de la Llum de Manresa, el 21 de febrer, com a segon festiu a partir de 2020. L'altre festiu no canvia i continuarà sent el 25 de juny, ja que la diada de Sant Joan és festiva a tot el país, segons s'ha aprovat en el ple extraordinari d'aquest dimarts.

En els darrers 6 anys, inclòs aquest 2019, Sant Joan tenia com a festius locals el 25 de juny, per la diada de Sant Joan, que és quan el municipi celebra la seva Festa Major d'Estiu, i l'11 de novembre per la festivitat de Sant Martí, per unificar-ho amb el patró del nucli descentralitzat de Sant Martí de Torroella.

Enguany, però, el nou govern d'Alternativa per Sant Joan i el PSC, han escoltat el Consell Escolar Municipal, i ha traslladat, amb efecte a 2020, el dia festiu d'hivern al mateix dia de la Festa de la Llum manresana. El nucli de Sant Martí de Torroella, però, mantindrà l'11 de novembre com a dia festiu junt al 25 de juny, aquest segon igual que el nucli matriu.

La proposta s'ha trobat amb el vot en contra d'ERC i Junts que, com a govern en els darrers dos mandats, van unificar les dues festes per, segopns han assegurat durant el ple, "crear consciència d'unitat entre els dos nuclis". El nou govern ha basat el canvi en les demandes de la comunitat educativa i han deixat que Sant Martí decidís si volia conservar la seva festivitat com així ha sigut.

El regidor d'ERC, Jordi Pesarrodona, ha estat el més vehement en la defensa de la seva negativa a aquest canvi. "El 2022 serà el mil·lenari de la fundació de Sant Joan de Vilatorrada, precisament a Sant Martí de Torroella; la Festa dels Embarrats es vol traslladar al dia de Sant Martí per evitar coincidències comarcals, i el gremi de restauració feia molt calaix pel dia de la Llum dels manresans que venien a dinar", ha exposat com a principals motius. "La comunitat educativa té òrgans per decidir dies de lliure disposició propis", referint-se a que podrien fer festa per la Llum igualment, si volguéssin.

Finalment, el dictamen s'ha aprovat amb els vots a favor de Alternativa, PSC, Compromís i Cs i els vots en contra d'ERC i Junts. El 2020, Sant Joan tindrà festa el 21 de febrer i el 25 de juny, i Sant Martí el 25 de juny i l'11 de novembre.