«L'Assumpció de la Mare de Déu amb tots els sants» d'Antoni Viladomat torna a ser a la Seu

L'obra, una de les més destacades del gran artista del barroc català, era al Museu Comarcal de Manresa des de l'any 2015

«L'Assumpció» de Viladomat en el moment que el desmuntaven al Museu Comarcal
«L'Assumpció» de Viladomat en el moment que el desmuntaven al Museu Comarcal | Seu
Redacció
29 de juliol del 2019
Actualitzat a les 19:26h
L'Assumpció de la Mare de Déu amb tots els Sants (entre 1728-1750) d'Antoni Viladomat (1678-1755) ja és a la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa. Aquest dilluns s'ha traslladat la peça des del Museu Comarcal de Manresa fins a l'espai que ocupava originalment dins de la basílica: a sobre del Canonge Mulet, al costat del baptisteri.

L'Ajuntament de Manresa i la Generalitat van finançar la restauració de l'obra l'any 2015, feta pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), que va radicar en una neteja profunda, canvi de vernís per oxidació i sutura dels estrips de la tela. Des de llavors, s'ha exposat al Museu Comarcal, ja que el conveni estipulat per dos anys es va prorrogar.

Els fons per finançar la reinstal·lació de l'Assumpció de Viladomat provenen d'una aportació del Capítol de Canonges de la Seu (60% de l'import total), de la Generalitat de Catalunya (40%) i l'Ajuntament n'ha assumit les despeses de transport, tal i com s'estipulava al conveni de cessió.

Per celebrar el retorn del quadre, des de la basílica s'ha organitzat la conferència "Una obra mestra del Barroc a Catalunya. L'Assumpta amb tots els sants d'Antoni Viladomat a càrrec del Doctor Francesc Miralpeix, que ha abordat la figura i l'art del pintor Antoni Viladomat en la seva tesis doctoral. L'acte s'emmarcarà en el programa de Festa Major de Manresa i serà el dimecres 28 d'agost a les 20.00h davant de l'obra, a l'interior de la basílica.
 

«L'Assumpció» de Viladomat ja es pot veure a la Seu Foto: Seu


L'Assumpció de la Mare de Déu amb tots els sants

L'obra és un oli sobre tela de grans dimensions (350x200cm) i és considerat un dels quadres més destacats d'Antoni Viladomat i Manalt, gran artista del barroc català.

A la pintura s'hi representa l'Assumpció de Maria, amb els apòstols que observen el miracle al voltant de la seva tomba i, al pla superior, la Cort Celestial amb la Santíssima Trinitat l'esperen per rebre-la.