L'Arxiu Municipal de Súria finalitza l'inventari del fons documental Josep Graells i Circuns

Properament es farà pública una relació d'aquest material documental per tal facilitar-ne la consulta a les persones interessades

Portada d'un document del fons Josep Graells i Circuns, que va ser donat a l'Arxiu Municipal de Súria l'any 2015
Portada d'un document del fons Josep Graells i Circuns, que va ser donat a l'Arxiu Municipal de Súria l'any 2015 | DiBa
Redacció
26 de juliol del 2019
Actualitzat a les 14:39h
L'Arxiu Municipal de Súria ha finalitzat l'ordenació, classificació i inventari del fons Josep Graells i Circuns, la donació del qual va tenir lloc l'any 2015 per part dels hereus d'aquest exregidor i activista cultural molt vinculat al Poble Vell. Properament es farà pública una relació d'aquest material documental per tal facilitar-ne la consulta a les persones interessades.

L'inventari d'aquest fons documental ha estat realitzada en el marc del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona, al qual pertany l'Arxiu Municipal de Súria des de l'any 2010.

La donació del fons Josep Graells i Circuns va ser realitzada per la seva filla, Maria Graells i Vilaseca. Josep Graells va ser regidor de Cultura (1955-61), fundador de la històrica entitat Fadrinets del Poble Vell (1953), recuperador de les festes del Poble Vell (1956) i impulsor del moviment geganter a la vila, entre d'altres iniciatives de dinamització cultural.

Entre la documentació que forma part d'aquest fons, hi destaca la referida als Fadrinets del Poble Vell, l'adquisició i recuperació de diferents parelles de gegants, la celebració del Corpus, el Via Crucis a Sant Salvador, goigs, himnes i correspondència amb alguns prohoms de la vila.

Un dels documents més remarcables del fons és un àlbum d'agraïment que les autoritats i personalitats de la vila van dedicar al secretari municipal i farmacèutic Melcior Canal per la seva actuació durant l'epidèmia de còlera de 1885.

La donació del fons Josep Graells i Circuns s'afegeix a altres que l'Arxiu Municipal de Súria ha rebut en els darrers anys, com els de la fàbrica tèxtil de Cal Jover, del poeta Salvador Perarnau, dels fotògrafs Salvador Vila i Maria Rosa Vers, del grup de colònies El Corriol, de la Coral Bell Repòs-L'Esplai, del Centre d'Esports Súria i el Llibre de Notes 1732, donat per Rosa Sallés.

L'Arxiu Municipal de Súria vol continuar aquesta tasca de recuperació i la conservació del patrimoni documental a través d'altres donacions que puguin fer els particulars, les entitats i les associacions de la vila.
Arxivat a