Manresa enforteix les actuacions per prevenir les agressions sexistes durant la Festa Major

La capital del Bages triplica el pressupost i incorpora noves accions com enfortir la il·luminació

La regidora, Cristina Cruz, mostra un dels cartells
La regidora, Cristina Cruz, mostra un dels cartells | Gemma Aleman
Redacció
24 de juliol del 2019
Actualitzat a les 18:32h
L'Ajuntament de Manresa reforça les actuacions per prevenir les agressions sexistes durant la Festa Major, que se celebrarà a finals d'agost. Després de les dues violacions múltiples, el consistori ha anunciat algunes de les accions de sensibilització que es duran a terme. A banda de triplicar el pressupost, que ascendirà fins als tres mil euros, entre les novetats hi ha que es millorarà la il·luminació al carrer, l'horari del punt lila i la coordinació amb els cossos policials. 

Les regidores de Feminisme i LGTBI, Cristina Cruz; la regidora d'Infància i Joventut, Rosa Maria Ortega; i la de Ciutat Saludable, Mercè Tarragó, han estat les encarregades de presentar la campanya que han destacat que busca "la corresponsabilitat dels joves".

Aquesta serà la tercera vegada que el consistori manresà emprèn una campanya com aquesta però després "dels darrers casos que ens han colpit", ha dit Cruz, era més necessari que mai incrementar la sensibilització. Els objectius de la campanya, ha subratllat, és la prevenció de les agressions, donar visibilitat a aquestes i, sobretot, "trencar amb l'imaginari del cos de la dona com a objecte sexual".

De les cartes a la il·luminació

Manresa ha presentat una campanya que inclou tant accions prèvies a la festa, com durant aquesta i a posteriori. De les novetats d'aquest primer bloc hi ha l'enviament de cartes a tots els joves de la ciutat que tenen entre 13 i 17 anys amb consells i recomanacions. També, de la mateixa manera que es va fer la passada campanya, es farà una formació als cambrers sobre consum responsable d'alcohol i el circuit a seguir en cas d'agressions sexuals.

Durant els dies de festa major, hi haurà dos punts liles –que incrementen horaris respecte els anys anteriors- i un punt d'informació sobre consum. A més, hi haurà els Àngels de Nit que ajudaran a conscienciar als joves i, com als punts d'informació, repartiran des d'aigua a preservatius o altres materials per fomentar el consum responsable.

La il·luminació serà un altre de les novetats d'enguany, que es reforçarà en alguns vials per fomentar la sensació de seguretat. És el cas del pàrquing del costat del pont de Sant Francesc; i als accessos com els mateixos aparcaments del costat del parc de l'Agulla. També s'intensificarà la potència de la il·luminació a la Baixada Jueus, i els carrers Bisbe, Botí, Canal, Puigmercadal, Sant Pere i Ignasi Malalt. En paral·lel, el servei de bus gratuït nocturn també es reforçarà i n'hi haurà un cada 30 minuts fins a les 4 del matí

Les samarretes del Correfoc

També com a novetat, es dispensaran braçalets liles la nit del Correfoc. Davant la tradició que, durant el ball, es trenquin samarretes, l'actuació arriba davant de les queixes d'algunes assistents a aquesta actitud. Així, tothom que no en vulgui formar part, se'n pot col·locar com a identificatiu. Paral·lelament, els punts liles disposaran de samarretes de recanvi per si algú la sol·licita.

Cartells i accions a les xarxes

Durant la festa és previst que es pengi al balcó de l'Ajuntament de Manresa una pancarta amb el missatge "Manresa lliure de sexisme i LGTBIfòbia". També se'n col·locaran a la plaça Sant Domènec, plaça Europa, plaça Gispert, Plana de l'Om, plaça Porxada i plaça Major amb els missatges: "No ho entens o què? NO és NO"; "Quants cops t'ho he de repetir? NO és NO"; "Beure massa no és excusa. Respecta'm. NO és NO"; " Si ho veus, actua. No siguis còmplice. No és NO"; "El sexisme no té lloc a les festes. No és NO"; i "Si dic sí, triem el lloc, si dic no, bona nit! NO és NO". També es repartiran cartells de la campanya 'Estima la nit!!!' amb frases a sota fent referència a consum responsable i també a la prevenció de les agressions sexistes.

A més, durant la festa, hi haurà un Photocall per a les persones que vulgui fer-se fotos per compartir-les a les xarxes.

En total es distribuiran 400 cartells "Estima la nit" i 100 cartells sobre la venda d'alcohol als bars; i 100 cartells més amb infografia del circuit en cas d'agressions. La campanya informativa es completa amb mupis i falca radiofònica, abans dels concerts, contra les agressions sexistes.