Positiva però amb matisos: així valoren els pensionistes la reunió mantinguda amb el govern de Manresa

La reunió, mantinguda divendres a la casa consistorial, va girar entorn del pressupost municipal del 2020 en matèria de gent gran

Imatge d'una de les manifestacions organitzada per la Plataforma en Defensa de les Pensions i els Drets de la Gent Gran de Manresa
Imatge d'una de les manifestacions organitzada per la Plataforma en Defensa de les Pensions i els Drets de la Gent Gran de Manresa | PDPDGGM
NacióManresa
22 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:18h
Positiva però amb matisos. Així és com van valorar, els membres de la Plataforma en Defensa de les Pensions i els Drets de la Gent Gran de Manresa, la reunió mantinguda amb alguns dels regidors i regidores de l'equip de govern de la ciutat per parlar sobre com afrontarà l'Ajuntament les demandes del col·lectiu en matèria de gent gran en el pressupost municipal del 2020. La trobada, que va tenir lloc divendres a la casa consistorial, va comptar amb la presència de Valení Junyent (alcalde); Marc Aloy (regidor de Presidència); Mariona Homs (regidora d'Acció i Inclusió Social), i Rosa Maria Ortega (regidora d'Infància, Joventut i Persones Grans). 

En concret, la plataforma va presentar sis peticions als membres del govern, algunes de les quals van generar quòrum i d'altres, diversitat d'opinions. Pel que fa a primera, centrada en la concertació de noves places residencials amb el suport de la Generalitat, l'Ajuntament "va informar-nos que hi hauria una interlocució directa entre l'ens municipal i el govern català" i que "aprovarien un nombre significatiu de noves places residencials concertades", expliquen des de la plataforma. Així mateix, alcalde i regidors "ens van assegurar que estan considerant diversos terrenys per la ubicació de la futura residència i que volen posar en marxa, ben aviat, el procediment de licitació i construcció".

Un altre moment d'entesa va ser quan l'equip de govern va comprometre's a no amortitzar cap de les vacants que poguessin produir-se a les places residencials municipals que hi ha a Sant Andreu Salut procedents de l'antiga Residència Catalunya "mentre no hi hagi un important augment de les places concertades per la Generalitat a la ciutat".

Des de la plataforma també celebren que l'Ajuntament "hagi accedit a crear una Comissió Paritària de seguiment dels acords que és puguin adoptar amb la nostra entitat".

Avenços "insuficients" i "poc concrets"

Pel que fa als serveis d'atenció domiciliària i als pisos tutelats o amb serveis per a persones grans, els membres de la plataforma consideren que els avenços que proposa el govern són "insuficients" i "poc concrets". En el cas de l'atenció domiciliària, "ens van dir que amb pràcticament els mateixos recursos econòmics incrementarien el nombre d'hores d'atenció a les persones que necessiten el servei", una decisió que els representants dels pensionistes "no veiem clara i menys encara si el que es vol és aconseguir que l'atenció domiciliària substitueixi o retardi l'ingrés de les persones a una residència".

També consideren deficients els recursos que es destinaran al programa Xec Servei, un ajut econòmic que atorga Serveis Socials en format de val de descompte directe per cada hora de servei de proximitat que es consumeix en qualsevol de les empreses adherides al programa. 

Finalment, i davant "la negativa" de l'Ajuntament de disposar de pisos tutelats o amb serveis per les persones grans que necessiten atenció però no requereixen anar a una residència, la plataforma va inststir en fer, "com a mínim", un estudi "de les necessitats que té la gent gran que viu sola i en males condicions d'habitatge". 

Per tot això, des de la Plataforma en Defensa de les Pensions i els Drets de la Gent Gran de Manresa demanen la "responsabilitat" de les administracions públiques per "vetllar pels drets de la gent gran" i manifesten que "seguirem lluitant i dialogant" per "aconseguir els serveis i equipaments suficients i de qualitat perquè les persones jubilades i pensionistes puguin tenir una vida digna".