Contra la hipocresia, compreses de roba

La manresana Pilar Castro ha creat un projecte educatiu en el qual vol posar en valor i reivindicar el respecte pel medi ambient i per l'espècie humana

Pilar Castro, amb dos dels seus dissenys de compreses de roba
Pilar Castro, amb dos dels seus dissenys de compreses de roba | AFT
20 de juliol del 2019
Actualitzat a les 11:48h
"Què més ha de passar perquè ens adonem que aquesta societat ens està matant?". La Pilar Castro (Manresa, 1983) parla amb passió, i tot i que admet que aquesta desconnexió cada cop més gran dels humans amb la natura la disgusta profundament, no perd l'esperança d'un canvi social que acabi fent que les persones "siguin més respectuoses amb elles mateixes; amb la gent que les envolta, i amb el medi ambient", diu. Tanmateix, és conscient que per arribar a aquesta (ara per ara) utopia, hi ha d'haver un "canvi de xip" col·lectiu que, a jutjar per com va el món, "no el veurem ni nosaltres, ni els nostres fills, ni els nostres néts".

Quan era petita "hi havia moltes coses que feien els adults que no entenia"; "la gran majoria dels meus perquès d'aleshores no els deia des de la ignorància, sinó des de la incomprensió", perquè "per a mi, les seves actituds no tenien cap mena de sentit: com s'entenia que si, per exemple, una cosa s'espatllava, en comptes de provar d'arreglar-la la canviessin per una altra de nova, directament?".

Amb la voluntat de conèixer si existien noves maneres de viure "menys irracionals", quan va fer 17 anys "vaig marxar a conèixer comunitats autosostenibles". Una de les primeres parades la va fer a la Seu d'Urgell: "allà va ser on em vaig adonar de la meva hipocresia", relata. I és que el segon o el tercer dia de ser-hi "van acostar-se'm dos nois, em van donar un ganivet i em van dir: vés a matar dos pollastres per menjar avui". No va poder. "Els vaig respondre que si els havia de matar jo preferia no menjar-ne", recorda. 

I va ser aquella situació la que "va propiciar que el meu cap fes un clic": "No volia matar pollastres però llavors els anava a comprar a la botiga? Allò s'havia acabat", exclama, contundent, tot afegint que "estic segura que la gran majoria de nosaltres, si haguessim de matar els animals que després ens mengem, deixaríem de menjar-nos-els".

Aquests clics mentals se li van anar repetint durant força temps, fins que va decidir crear Organica Vida Natural, "un projecte educatiu en el qual busco donar idees a la gent perquè pugui tenir una vida més sana a nivell personal i més ecològica en termes ambientals", explica. En aquest sentit, a través de tallers i xerrades, "intento fer descobrir i posar en valor potencial de la natura en detriment d'aquests químics que són a tot arreu i que consumim constantment". Com? Doncs "ensenyant que hi ha infinitat de coses que ens les podem fabricar nosaltres mateixos", com cosmètica natural, roba, encens, remeis amb plantes medicinals i, també, compreses.

Un descobriment inesperat

De fet, ha estat la creació de compreses de roba el que ha donat ales a la Pili per tirar endavant el projecte Organica. Ella ja feia anys que treballava fabricant productes de fitocosmètica i fitoteràpia (va estudiar herboristeria de molt jove), però les compreses de roba van ser un descobriment inesperat. "Sabia que existien però no m'havia atrevit mai a provar-les, perquè jo, quan tinc la regla, sagno molt, i tenia por de tacar-ho tot". Tot i així, i guiada per les instruccions d'una noia que va conèixer al festival Tierra de Lunas (totes dues tenien una parada amb els seus productes), es va animar a fabricar-ne unes quantes "per a les meves clientes", perquè  "trobava que era una manera natural i ecològica de gestionar el sagnat durant la menstruació", apunta.

I és que a diferència de les compreses que es troben als supermercats (compostes per plàstics i derivats), les de roba es fabriquen "amb teixits de cotó orgànics que tinguin bona capacitat d'absorció i amb PUL, un material impermeable lliure de ftalats, làtex i metalls". En el cas de la Pilar, "tot el que utilitzo per a fer-les, té certificació ecològica". 

No va ser fins fa un mes, però, que va decidir provar, en primera persona, si les seves creacions anaven tan bé com les seves clientes li havien dit. "Era a Mas Gras, a Callús, ajudant en el muntatge i la decoració d'un festival", i "em va venir la regla", relata, tot afegint que "vaig pensar que havia arribat el moment de comprovar la utilitat de les compreses". La seva sorpresa va ser majúscula quan va veure que, després de deu hores seguides de portar-ne una, la sang no s'havia escampat ni havia tacat ni calcetes ni pantalons. "Vaig al·lucinar! No m'esperava gens aquell resultat tan espectacular", somriu, mentre ressalta que "són molt gustoses de dur i molt còmodes". Pel que fa al rentat, "amb una mica d'aigua freda i sabó queden com noves", assegura.

El producte estrella de les creacions de la Pilar es pot adquirir contactant amb ella a través de la pàgina de facebook d'Organica Vida Natural o enviant-li un missatge per instagram. Properament també obrirà un domini web per a donar a conèixer tots els productes que comercialitza, així com també per explicar la seva filosofia de vida i fer-la extensiva a totes aquelles persones que tinguin interès a posar-la en pràctica.