Sant Joan i Sant Fruitós, o quan governar en minoria no et deixa aprovar les retribucions

Solernou i Batanés han vist com l'oposició els tombava els dictàmens de dedicacions i retribucions dels regidors de govern

Imatge d'arxiu d'un ple de Sant Fruitós de Bages
Imatge d'arxiu d'un ple de Sant Fruitós de Bages | Marc Vila / Ona Bages
Redacció
18 de juliol del 2019
Actualitzat a les 8:36h
Formar un govern en minoria després d'unes eleccions municipals és relativament senzill si encapçales la llista més votada. Cal només que no es formi una majoria absoluta alternativa entre les forces que no van ser les més votades. Però que aquesta minoria pugui tirar endavant propostes que depenen del ple ja és més complicat.

Aquest dimecres, el flamant nou govern de Sant Joan de Vilatorrada d'Alternativa + PSC encapçalat per Jordi Solernou, ha tastat la mateixa medicina que es va ampassar la setmana passada el que encapçala Joan Carles Batanés amb el seu Gent fent Poble a Sant Fruitós de Bages.

En tots dos casos, i ja en el primer ple efectiu, l'oposició ha votat en contra del dictamen de dedicacions i retribucions dels membres dels respectius governs. No del repartiment de carteres, ja que això és una prerrogativa de l'alcalde, sinó del temps que dedicaran a la seva àrea i del sou que els arribarà a finals de mes.

En tots dos casos, a més, un dels principals motius que han exposat les respectives oposicions ha estat la poca capacitat de diàleg de l'alcalde amb els propis grups a l'hora d'informar o fins i tot acordar aquestes dedicacions i aquests sous.

Això, quan tens una majoria consolidada només importa a l'hora de marcar tarannà, però en cas de no tenir prou suports, té efectes pràctics. A Sant Joan de Vilatorrada, Solernou haurà d'aprendre a acostar-se, dialogar i, si cal, cedir. A Sant Fruitós de Bages, Batanés no podrà seguir amb les seves polítiques ultrapersonalistes com en els darrers dos mandats, quan sí que tenia suficients suports.

En tots dos casos, els regidors de govern hauran d'esperar per poder cobrar. El tema de la dedicació, a la pràctica, no és tan important ja que, generalment, el regidor, la regidora, acostuma a abocar en les seves responsabilitats més hores de les que li toquen. Generalment.