Els veïns de les Escodines exigeixen «solucions valentes» en la reunió amb l'Ajuntament

L'alcalde ha presentat les actuacions del pla de xoc on hi destaca actuar d'urgència en aquells immobles que presentin problemes de salubritat o estructura

17 de juliol del 2019
Actualitzat a les 21:22h
Part del govern de Manresa, amb policies i veïns de les Escodines
Part del govern de Manresa, amb policies i veïns de les Escodines | AjM
Els veïns de les Escodines han exigit al govern de Manresa "solucions valentes" per intervenir en els greus problemes que existeixen en el barri per buscar alternatives a una possible "falta de recursos" del consistori i les dificultats administratives que poden comporten algunes actuacions.

En aquest sentit, la presidenta de l'Associació de Veïns, Carme Carrió, ha retret al govern que en l'última reunió que va mantenir la comissió de seguiment a finals d'abril passat, els veïns ja van lliuraar un informe al govern on insistien dels greus problemes d'habitatge, salubritat i convivència que existia al carrer Aiguader, que ha estat notícia aquest diumenge per la violació d'una menor presumptament a mans de quatre joves que hi habitaven de forma irregular.

Alcalde i regidors de govern de l'Ajuntament de Manresa han mantingut aquest dimecres una reunió amb els veïns de les Escodines que en moments ha estat tensa, però en la que el consistori s'ha compromès amb el pla de xoc que havia anunciat dilluns. Els veïns, per la seva part, després d'expresar les seves queixes i proposar solucions, han assegurat que faran "un seguiment" de l'evolució d'aquestes intervencions.

Malgrat que durant el darrer any i mig una comissió formada per diverses regidories, policies i veïns es reunia periòdicament, la d'aquest dimecres ha durat gairebé 3 hores i ha estat convocada arran de la violació d'una menor de 17 anys al carrer Aiguader.

El pla de xoc que va anunciar dilluns passat l'alcalde Valentí Junyent es basa en sis punts: inspecció i intervenció en habitatges, intensificació en l'acompanyament de Serveis socials, intensificació de les actuacions previstes en el POUM, reforç de la presència policial, pacificació del trànsit al carrer Escodines i Sant Bartomeu i creació d'un Pla de Prevenció de les agressions sexuals.

Actuacions d'urgència en habitatges amb problemes d'estructura o salubritat

El consistori usarà la informació tècnica detallada de què disposa sobre l'estat de les edificacions del barri, quant a salubritat i estructura, i actualitzarà la que no sigui recent a fi d'actuar en cas que s'hi detectin problemes estructurals i de salubritat. El consistori ordenarà als propietaris actuacions immediates: netejar i sanejar habitatges, baixos, patis i altres espais, o fins i tot tapiar els pisos on hi hagi deficiències greus.

Si els propietaris no compleixen el requeriment, el consistori durà a terme les actuacions subsidiàriament, i amb caràcter d'urgència, en els casos prioritaris. Durant la reunió s'han posat diversos exemples d'edificis que és possible que s'hagin d'enderrocar en breu

Aquestes actuacions podrien ser similars, o més contundents, que la que va portar a terme l'Ajuntament dimarts en el pis que va ser escenari de l'agressió on, després d'una inspecció sanitària se'n va ordenar la neteja i desinfecció i el tancament de totes les seves obertures, finestres i porta d'accés.

Intensificar l'acompanyament de Serveis socials

L'Ajuntament també intensificarà les accions de Serveis socials per garantir un bon acompanyament de totes les persones que necessiten atenció dels serveis municipals. Es farà un treball per detectar de manera especial els casos de vulnerabilitat més extrema, per garantir-ne el seguiment social i poder oferir els recursos adients per a cada situació.

Accelerar, quan sigui possible, l'avançament d'actuacions del POUM

A nivell d'urbanisme, l'Ajuntament estudiarà el possible avançament d'actuacions previstes en el POUM amb la voluntat d'ordenar urbanísticament el barri i disposar de nous habitatge de qualitat al barri a mig termini. A nivell de mobilitat, s'estudiarà la pacificació del trànsit als carrers Escodines i Sant Bartomeu.

Un Pla de Prevenció contra les agressions sexuals per a tota la ciutat

Finalment, la regidoria de Feminismes i LGTBI, juntament amb els cossos de seguretat, estudiaran la creació conjunta d'un Pla de Prevenció contra les agressions sexuals, que seria d’aplicació a tota la ciutat i que té per objectiu prevenir i lluitar de forma decidida per evitar que es tornin a repetir casos com el que va succeir el cap de setmana passat.

Finalment, s'intensificarà la coordinació entre Policia Local i Mossos d'Esquadra i es farà un reforç general de la presència policial al barri per millorar la seguretat.

Ajuntament i veïns s'han emplaçat a tornar-se a reunir el dia 31 de juliol al Casal de les Escodines en una trobada que serà oberta a tot el veïnat per valorar les actuacions que ja s'hagin pogut fer en aquest període i periodificar les que s'aniran duent a terme properament.