Recerca i innovació

​Eurecat Manresa s'implica en un innovador projecte europeu de modernització de la gestió de l'aigua

Es tracta de "Fiware4Water" i se centrarà en assajar solucions tecnològiques i digitals per a la gestió dels recursos hídrics basades en eines de Big Data i tecnologies de la informació

per NacióManresa, Manresa, 17 de juliol de 2019 a les 11:36 |
Eurecat Manresa participa en un projecte que aplicarà tecnologies de la informació per modernitzar la gestió de l'aigua | Eurecat
El centre tecnològic Eurecat Manresa (membre de Tecnio) participa en el projecte de recerca i innovació Fiware4Water, que durant els propers tres anys desenvoluparà i assajarà solucions tecnològiques digitals innovadores per a la gestió dels recursos hídrics, basades en eines de Big Data i tecnologies de la informació, que es testaran en entorns reals a les ciutats d'Atenes, a Grècia; Cannes, a França; Amsterdam, als Països Baixos, i Cranbrook, al Regne Unit.

En concret, des de la Unitat Tecnològica de Sostenibilitat d'Eurecat, "liderem la part del projecte relacionada amb l'impacte sociopolític i econòmic, així com la implicació dels usuaris finals i d'altres actors del sector de l'aigua", assenyala el cap de Polítiques de Desenvolupament Internacional i Programes Públics del centre tecnològic, Richard Elelman.


Segons explica el director de la Unitat d'Smart Management Systems d'Eurecat, Gabriel Anzaldi, la finalitat del projecte és aportar solucions innovadores a un sector en què "el desenvolupament d'aplicacions i d'eines de Big Data i de tecnologies de la informació per a la gestió del recurs s'ha endarrerit", com a conseqüència de la "fragmentació i dels problemes recurrents relacionats amb la interoperabilitat dels sistemes, l'estandardització de les dades i els intercanvis de semàntica i de formats".

En aquest sentit, el cap de la Línia d'Intel·ligència Aplicada d'Eurecat, Xavier Domingo, assegura que Fiware4Water "impactarà positivament a tots els usuaris finals de l'aigua" i ho farà "des de les ciutats, les empreses del sector i les autoritats de l'aigua fins als proveïdors de solucions i els ciutadans".

En conjunt, el projecte -finançat per la Comissió Europea i coordinat per l'Oficina Internacional de l'Aigua (OIEau)- vincularà el sector de l'aigua a una plataforma de solucions intel·ligents, denominada FIWARE. Aquesta té per objectiu ajudar les petites i mitjanes empreses i els desenvolupadors a crear la pròxima generació de serveis d'internet.

Dintre de Fiware4Water, Eurecat s'ocupa, també, de la generació d'aplicacions i de dispositius intel·ligents habilitats per FIWARE, així com dels estàndards i vincles heretats des del punt de vista tècnic.


Els resultats assolits es demostraran en el sistema d'abastiment d'aigua de la ciutat d'Atenes; la xarxa de distribució d'aigua potable de Cannes; la planta de tractament d'aigües residuals d'Amsterdam, i els contenidors intel·ligents de Cranbrook, al Regne Unit.

Sobre FIWARE

FIWARE és una plataforma oberta de tecnologies informàtiques creada en el marc del Programa d'Associació Público-Privada per a l'internet del Futur (FI-PPP), llençat per la Comissió Europea l'any 2011. Des de la seva creació, la comunitat ha evolucionat i ha esdevingut un ecosistema global de desenvolupadors, centres d'innovació, acceleradores, ciutats, petites i mitjanes empreses i startups amb l'objectiu de facilitar el desenvolupament de solucions digitals innovadores.

Fiware4Water compta amb un consorci format per catorze socis europeus i un pressupost de 5,7 milions d'euros, 5 dels quals els proporciona la Comissió Europea.

 

Participació