Oferir enlloc de demanar, el punt de partida de L'Antic per cohesionar el Centre Històric de Manresa

Dintre de la jornada d'inspiració que la plataforma va organitzar dimarts, van sorgir diverses propostes, totes elles en la línia de millorar la qualitat de vida de les persones que viuen al barri en qüestió

Imatge d'un dels grups de debat que es va crear durant la jornada d'inspiració impulsada per L'Antic
Imatge d'un dels grups de debat que es va crear durant la jornada d'inspiració impulsada per L'Antic | L'Antic
NacióManresa
17 de juliol del 2019
Actualitzat a les 10:49h
Una trentena de persones van reunir-se, ahir a la tarda, a la Barlins Teatreria per prendre part de la jornada d'inspiració per a la construcció de projectes comunitaris i de cohesió social al Centre Històric de Manresa. Impulsada per la plataforma L'Antic, la trobada va reunir representants de quatre projectes d'àmbit català que treballen l'element comunitari als barris per tal de generar cohesió social, apoderar el veïnat i millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen.

Al llarg de la jornada es van crear diversos grups de debat per començar a perfilar dinàmiques de treball entorn dels quatre eixos que, ara com ara, mouen l'àmbit d'acció de L'Antic: aparcament i peatonalització; habitatge; cura de l'espai públic, i mercat i joves. Dintre de les propostes que es van recollir, la plataforma aposta per dur a terme "accions molt concretes i poc ambicioses", així com també per començar a treballar amb la premissa d'"oferir enlloc de demanar": "seria interessant oferir allò que cadascú té en un plafó d'anuncis i publicitar-ho", van concretar.

També es va fer referència al fet que "hi ha gent que té molt bones idees però que no compta amb suports per a dur-les a terme", sobretot des de la perspectiva dels petits empresaris i autònoms. En aquest sentit, es va convenir que una bona manera de revertir aquesta situació podria ser "crear un mapa de recursos" en el qual es comparteixin les estratègies que segueix cadascú per a donar-se a conèixer a nivell de barri i també de ciutat.

Finalment, i tenint clar que s'ha d'abandonar "la mentalitat individualista" per obrir-se a la col·lectivitat, des de L'Antic suggereixen impulsar la creació de "més espais de trobada comunitaris fora del circuit cultural"; uns espais que "poden tenir molta força" sobretot a l'hora de "potenciar l'activitat ordinària". Una proposta que va sortir va ser la d'impulsar un mercat d'intercanvi.

En la trobada també es van donar a conèixer els projectes Edificis Positius i A-Porta i es van explicar les dinàmiques de funcionament dutes a terme per l'Associació del Barri Vell de Valls i pels impulsors dels Plans de Desenvolupament Comunitari dels barris manresans del Xup i la Balconada.