FOTOS I VÍDEOS Manresa mostra el seu suport a la víctima de la violació amb una manifestació massiva

La Policia Local xifra l'assistència a la marxa en 6.000 persones

Entre 6.000 i 8.000 persones, segons les fonts, han participat a la manifestació
Entre 6.000 i 8.000 persones, segons les fonts, han participat a la manifestació | Pere Fontanals
Pere Fontanals / ACN
16 de juliol del 2019
Actualitzat el 17 de juliol a les 0:07h
Els col·lectius feministes de Manresa, amb el suport de l'Ajuntament de Manresa i el Consell Municipal de la Dona, han aplegat 6.000 persones, segons la Policia Local i 8.000 segons l'organització en una manifestació de condemna a la darrera violació d'una noia de 17 anys i de suport a la víctima.

La marxa ha col·lapsat la carretera de Vic des de la plaça Sant Domènec fins la rotonda de la Bonavista i ha finalitzat amb la lectura dels manifestos, un pilar aixecat pels Tirallongues, i una pintada a terra denunciant el patriarcat: "No és un cas aïllat, és el patriarcat", el mateix que hi havia a la pancarta de capçalera.

Des del Comitè de Vaga Feminista de Manresa, l'Aïda ha criticat que arran de les darreres agressions sexuals que han passat a Manresa s'ha fet molt ressò de discursos "feixistes i racistes". El col·lectiu no vol que s'utilitzi el moviment feminista "per alimentar aquest tipus de discursos". "La realitat és que el 75% de les agressions sexuals a Espanya les protagonitzen homes espanyols", ha explicat. "No es pot presentar un problema masclista i del sistema patriarcal com si fos un problema de cases ocupades o de persones migrades", ha afegit. 

La jove activista també ha destacat que la resposta contundent per part del col·lectiu feminista i la pressió mediàtica que hi ha sobre el cas poden haver condicionat la decisió de la jutgessa que aquesta tarda ha decretat presó preventiva pels presumptes agressors. "Els jutges també es veuen afectats pel que diu la societat, i ara no és tan fàcil deixar-los en llibertat com va passar amb els joves de la manada de Pamplona". 

La presència a la manifestació de veïns del barri de les Escodines de Manresa, el lloc on van passar els fets, ha estat important. Hi eren per donar suport a la víctima i per reclamar que no s'estigmatitzi el barri. La seva presidenta, Carme Carrió, ha dit que estan "farts" dels "pisos patera". Carrió no entén com l'ajuntament "no fa res" davant una situació que ha derivat en una agressió sexual, "però que demà pot ser una criatura, un avi o un jove". "Què més ha de passar?", s'ha preguntat tot reclamant l'acció immediata de l'Ajuntament. 

L'Associació de Veïns de les Escodines vol que s'actuï tan aviat com sigui possible per revertir la situació. Aquest dimecres mantindran una reunió amb el consistori i esperen que se'ls expliqui en què consisteix el pla de xoc que dilluns va anunciar l'alcalde, Valentí Junyent. "Demanem que s'actuï, que tapiïn totes les cases, o que les enderroquin i hi facin places o espais verds", ha exigit. 
 

 

Manifestació a Manresa contra la violació Foto: Pere Fontanals


Coincidint amb la decisió de la jutge d'enviar a presó els quatre detinguts, comunicada i sense fiança, el Comitè de Vaga Feminista ha reclamat polítiques feministes que garanteixin una igualtat real.


 

Cartells a la concentració de Manresa Foto: Pere Fontanals

Capçalera de la manifestació de Manresa Foto: Pere Fontanals

 

La manifestació a l'arribada a la rotonda de la Bonavista Foto: Irene Antillach

 

La manifestació ha arribat fins a la rotonda de la Bonavista. Foto: Pere Fontanals