L'Antic proposa analitzar altres plans de desenvolupament per aplicar-los al Centre Històric de Manresa

La plataforma ha organitzat, per aquest dimarts a la tarda, una jornada oberta per donar a conèixer quatre projectes catalans que treballen l'element comunitari als barris per tal de generar cohesió social, apoderar el veïnat i millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen

La jornada es durà a la Barlins Teatreria
La jornada es durà a la Barlins Teatreria | Barlins
NacióManresa
15 de juliol del 2019
Actualitzat el 16 de juliol a les 10:38h
L'Antic, la plataforma de dinamització del Centre Històric de Manresa, ha organitzat, per aquest dimarts, 16 de juliol, una jornada d'inspiració per a la construcció de projectes comunitaris i de cohesió social en aquesta zona de la ciutat. Amb la voluntat d'explorar altres iniciatives d'àmbit català que s'hagin dut a terme amb la mateixa intenció, des de la plataforma s'ha convidat, en el marc de la jornada, representants de quatre projectes que treballen l'element comunitari als barris per tal de generar cohesió social, apoderar el veïnat i millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen.

En la trobada -que estarà oberta a tota la ciutadania i tindrà lloc a dos quarts de vuit del vespre a la Barlins Teatreria (carrer Sabateria 3-5)- es donaran a conèixer els projectes Edificis Positius i A-Porta i s'explicarà quines dinàmiques de funcionament duen a terme l'Associació del Barri Vell de Valls i els impulsors dels Plans de Desenvolupament Comunitari dels barris manresans del Xup i la Balconada.

La jornada d'inspiració, que ha de servir, expliquen els de l'Antic, "per generar referents concrets de cara a properes accions de la plataforma" serà d'entrada lliure. Tot i així, des de la plataforma demanen inscripció prèvia enviant un correu a lanticmanresa@gmail.com.
 
Detalls de cada projecte

Edificis Positius és una iniciativa de la cooperativa barcelonina TSR Territori Socialment Responsable que té per objectiu aconseguir que els habitants d'una mateixa zona s'acabin convertint en veïnes i veïns positius amb la finalitat de millorar l'entorn on viuen tot fent-lo més sostenible, ètic i humà.

Pel que fa al projecte A-Porta, impulsat per la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), busca aprofitar la capacitat d'iniciativa del veïnat en benefici del seu barri. En aquest sentit, el que fa és identificar els recursos personals dels veïns i veïnes més vulnerables; millorar-ne les seves habilitats mitjançant la creació de serveis que facilitin la relació amb les institucions locals, i generar, entre els habitants, una dinàmica col·lectiva, creativa i integradora per al seu barri. El projecte ja s'ha desplegat, de moment, a Ciutat Meridiana (Barcelona) i als barris de Campclar (Tarragona) i Can Paguera (Barcelona).
 
Els Plans de Desenvolupament Comunitari (PDC) dels barris de la Balconada i el Xup de Manresa són un programa de la Generalitat de Catalunya que actualment promou l'Ajuntament de Manresa i que desplega la cooperativa L'Arada. Es tracta d'uns plans que s'enfoquen en la creació de projectes amb beneficis comunitaris al barri -tant a nivell social, cultural com ocupacional- i que s'orienten a oferir respostes col·lectives als processos de reforç de l'associacionisme a través del foment del treball en xarxa entre entitats, serveis i persones del barri i l'entorn.
 
El quart projecte que s'analitzarà serà el que ha tirat endavant l'Associació Barri Antic de Valls. Després d'un any d'esforç i treball, aquesta està aconseguint cohesionar socialment el centre històric de Valls i transmetre una imatge en positiu del barri més degradat de la ciutat en qüestió.
 
Suport de la xarxa europea Urbact Regrow City
 
L'Antic és un projecte promogut per veïnat, comerciants i amants del Centre Històric de Manresa amb l'objectiu de dinamitzar-lo i cohesionar-ne els seus habitants. En els darrers anys ha donat empara a activitats de carrer per Sant Jordi, l'ExpoBages, el circuit del PintxoPote o el Festival Artístic del Barri Antic (FABA).
 
El gener passat, les promotores de l'associació van convocar al voltant d'una taula rodona diferents persones amb perfils que representessin algunes de les diverses realitats i sectors actius del Centre Històric. Des de llavors, totes elles s'han reunit mensualment per treballar propostes d'acció concreta al voltant de l'aparcament i la peatonalització; l'habitatge; la cura de l'espai públic, i la cohesió social.
 
La taula de treball, d'iniciativa ciutadana, ha acceptat formar part com a grup local del projecte europeu Urbact Regrow City, en el qual hi participa Manresa junt amb altres ciutats europees. És per això que compta amb el suport d'un coordinador per a organitzar les trobades i aconseguir aprofundiment i guiatge per la taula, amb l'objectiu que la ciutadania s'impliqui en els projectes del barri.
 
La taula de treball està composta per persones amb perfils diversos, representatius de sensibilitats i sectors actius del Centre Històric, però no necessàriament representants formals d'associacions o institucions establertes. Actualment la formen catorze membres que dibuixen part del perfil social del barri vell de la ciutat: veïnat; comunitat islàmica; activistes socials i culturals, i comerciants i paradistes de Puigmercadal. La regidoria de Centre Històric -anteriorment el Comissionat- també participa del grup com a representant de la sensibilitat municipal.