Art contemporani

Un espectacle inèdit dels pares de la Fura dels Baus posarà la cirereta al Festival Ex Abrupto de Moià

Marcel·lí Antúnez, Quico Palomar, Carlus Padrissa i Pera Tantinyà es retrobaran aquest dissabte per oferir un espectacle que repassarà els 40 anys d'història de la companyia

per Aina Font Torra , Moià, 9 de juliol de 2019 a les 10:11 |
Imatge d'un moment de l'espectacle 'Tier Mon', de la Fura dels Baus, de l'any 1988 | La Fura dels Baus
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els quatre fundadors moianesos de La Fura dels Baus -Marcel·lí Antúnez, Quico Palomar, Carlus Padrissa i Pera Tantinyà- es retrobaran per primer cop després de més 30 anys, en el marc del Festival Ex Abrupto 2019, que tindrà lloc aquest dissabte, 13 de juliol, a Moià. Ho faran per presentar un espectacle que barrejarà dosis de concert i accions tradicionals fureres.
 

Moià va veure néixer l'any 1979 la Fura dels Baus i quaranta anys després un col·lectiu format per joves artistes d'aquesta població ha aconseguit reajuntar els quatre artistes locals engendradors de la companyia perquè ofereixin una actuació a la població que els va veure créixer. Concretament, la performance que protagonitzaran tindrà lloc a les nou del vespre a la plaça de Sant Sebastià.
 

Sobre Ex Abrupto
 
Després de tres anys sense organitzar cap festival de gran format, el col·lectiu d'artistes catalans Ex Abrupto celebrarà el seu cinquè aniversari amb una gran i participada jornada creativa a la fonda La Masia, un edifici històric actualment en desús; així com també a la plaça que hi queda just al costat, on antigament hi reposava l'església de Sant Sebastià, cremada i destruïda durant la Guerra Civil. De fet, un dels seus principals objectius dels és "activar escenaris artístics descontextualitzats" perquè tant artistes consolidats com emergents, "puguin intervenir-hi".
 
En aquest sentit, els organitzadors expliquen que "treballar en obert i en escenaris no confortables ens multiplica les capacitats, i per això sumem amb altres col·lectius, entitats i persones per augmentar les perspectives de contemplació i redoblar el nostre potencial". En el cas del festival que duran a terme a la capital del Moianès han comptat amb el suport del restaurant Les Voltes De Sant Sebastià i amb la col·laboració del Cercle Artístic del Moianès; d'entitats del municipi com l'Espai Musical, l'Escola Forma, Modilianum o la Comunitat Els Avets, i dels col·lectius d'àmbit nacional La Volta, MAU Rocaumbert, EASD Vic, l'Escola Grisart, Polaroid of the day i Tastzine.
 
Diverses disciplines i espais
 
L'Ex Abrupto començarà a les deu del matí i acabarà ben entrada la matinada de dissabte. Totes les creacions que es podran veure al llarg del festival tenen en comú la seva inconvencionalitat i voluntat de trencar motlles preestablerts. En aquest sentit, i abanderant la "rebel·lió artística", les disciplines que tindran cabuda en el festival seran ben diverses: des de pintura fins a dansa contemporània, passant per l'escultura, el videoart, la fotografia, les arts sonores, la música experimental o la il·lustració.
 
A banda, i al llarg de les setze hores que duri la jornada, també hi haurà un espai, anomenat Trobades Improbables, en el qual es fusionaran projectes de so experimental amb danses i músiques tradicionals moianeses. "Els encontres seran concebuts de forma abrupta i espontània", diuen els organitzadors, tot assenyalant que "sense haver-se conegut prèviament, artistes del món electrònic experimental, dansaires i músics tradicionals, es trobaran a l'espai escènic i crearan una performance inèdita i irrecreable". Entre ells hi haurà els geganters, els bastoners, els garrofins i les puntaires del poble.
 
Pel que fa a la distribució d'espais, n'hi haurà un total de set (contant el de les Trobades Improbables). Un acollirà les instal·lacions artístiques; un altre les propostes de música experimental; també hi haurà el de les arts sonores; el de videoart; el que acollirà les creacions performatives, i, finalment, el Mercat d'Autoedició, on s'hi encabiran propostes autogestionades d'artistes "que treballen al marge del sistema mercantilista de l'art i el comerç".
 

Consulta la programació del festival.

 

 

Participació