La Cansaladeria Servitja de Manresa tanca després de 95 anys d'activitat

Els tres familiars que la gestionen es jubilen i el traspàs que tenien emparaulat a través de Reempresa, no ha fructificat

Pere Camprubí Servitja i Jaume Sabaté Servitja, dos dels tres propietaris del negoci familiar
Pere Camprubí Servitja i Jaume Sabaté Servitja, dos dels tres propietaris del negoci familiar | Pere Fontanals
08 de juliol del 2019
Actualitzat a les 18:19h
La Cansaladeria Servitja tancarà portes l'1 de setembre després de 95 anys d'activitat i tres generacions darrere el mostrador, per jubilació dels actuals gestors, tres familiars -un matrimoni i el cosí d'ell- que no tenen una quarta generació que se'n vulgui fer càrrec, i per problemes d'última hora a l'hora quan ja tenien emparaulat el traspàs a través de Reempresa, però el propietari del local no s'ha avingut a tornar-lo a llogar.

La Cansaladeria Servitja va engegar l'any 1924 al carrer Sant Andreu de Manresa a mans dels avis dels actuals cansaladers. "Els avis portaven el bestiar a l'escorxador i a banda del que veniem a botiga, també repartíem en petites botigues de barri, ja que llavors era important que cada barri mantingués establiments oberts", explica Pere Camprubí Servitja, un dels actuals explotadors del negoci.

Després dels avis, la cansaladeria va passar a ser gestionada per la segona generació. "Ho portaven les tietes", explica Camprubí. "L'any 1969 es va obrir una segona botiga a la plaça Infants", continua. "Era una època en que es treballava força".

Amb els dos comerços al Barri Antic i amb la creixent arribada de població de països on no es menja porc, "i que per tant no són clients nostres", l'any 2000 la família va fer un cop de cap i va traslladar els seus establiments al carrer Viladordis, on encara avui atenen.

"Tanquem perquè ens jubilem, però si tinguéssim 40 anys, tancaríem perquè això no és sostenible", avisa, però, Camprubí. "Amb tota la vida treballant i tot i l'experiència de dur un obrador i tractar amb els clients, els tres socis que quedem a botiga no arribem a ser ni mileuristes", aclareix.

El cansalader atribueix el fenomen a dos factors. "La multiplicació de l'oferta amb supermercats i grans superfícies arreu, n'és un, i la complicació dels tràmits burocràtics, tant des de l'administració local com de l'estatatal", detalla.

La Cansaladeria Servitja es troba a pocs metres on, en breu, s'obrirà el Mercadona de la Sagrada Família, que s'afegirà a l'oferta ja existent al barri de grans supermercats. "No puc dir que el costum de la gent d'anar al Carrefour no ens faci mal", s'exclama.

Però a banda d'això, Camprubí també valora els nombrosos tràmits burocràtics i administratius que han de passar. "Inspeccions, una darrere l'altra, adequacions a les noves normatives, l'Ajuntament que li falta un paper, que paga per això i paga per això altra", es queixa, "i només faltava el Montoro equiparant les SCP a les SL".

La botiga estarà oberta fins el 4 d'agost, que començaran les vacances, Tornaran a partir del 15 i obriran fins a final de mes "per buidar d'existències", i l'1 de setembre ja no obriran.