Sis clàssics del cinema negre inspiren una col·lecció del joier Enric Majoral

ACN/Montse Ayala
17 de novembre del 2009
576_1258470852422807
576_1258470852422807

Peces de joieria inspirades en la pel·lícula "Desayuno con diamantes". Montserrat Ayala

"El halcón maltés", "Perdición", "Desayuno con diamantes", "Atrapa a un ladrón", "Los caballeros las prefieren rubias" i "Gilda" són les sis pel·lícules clàssiques del cinema negre que han inspirat la nova col·lecció "Joies de cine" del joier Enric Majoral (Sabadell, 1949). La col·lecció és una col·laboració d'aquest artesà amb l'onzè Festival Internacional de Cinema Negre de Manresa amb la intenció d'incrementar la implicació social de la seva marca amb la capital del Bages, una de les ciutats on hi ha un dels seus establiments. Per Majoral, aquest treball contribueix a incrementar la implicació social de la joieria per deixar de ser considerada simplement com un objecte decoratiu.

Majoral ha qualificat com un "repte" el disseny d'aquesta col·lecció, sis fermalls en plata, or i il·luminats amb pintura. Es tracta de sis peces úniques que es completen amb una col·lecció d'anells i jocs d'arracades fets amb or i plata. Totes les peces segueixen l'estil desenvolupat en els últims anys i la tècnica figurativa iniciada amb les col·leccions "Joies de Sorra" i "Retorn a Formentera".

Van ser els organitzadors del Festival Internacional de Cinema Negre de Manresa els qui van facilitar a Majoral un llistat de pel·lícules clàssiques del cinema negre. Segons ha explicat el joier, d'aquestes en va escollir les que el van inspirar més a partir d'un fotograma concret que identifica la pel·lícula.

Aquest fotograma és el motiu a partir del qual ha treballat i ha convertit en una peça de joieria. Segons explica, dissenyar aquesta col·lecció ha estat un "repte" professional i alhora un "compromís" amb els organitzadors del Festival. Un repte que ha assumit amb satisfacció, ja que segons afirma, la joieria ha de sortir del risc de caure en la "repetició absurda" per incrementar la seva relació social i amb l'entorn.

La col·laboració entre Enric Majoral i el Festival va sorgir fa uns mesos en una conversa informal i s'ha concretat en aquesta col·lecció, que es presentarà aquest divendres en el decurs d'una festa dins la programació del Festival Internacional de Cinema Negre. La col·lecció es podrà veure a l'establiment que Majoral té al carrer Nou de Manresa fins el dia 22 de novembre.

Una altra exposició a Cardona
Coincidint amb l'exposició d'aquesta nova col·lecció, Majoral inaugura aquest dissabte una exposició a la sala Issim de Cardona. En aquesta galeria s'hi mostrarà l'obra més personal del joier sota el títol "Formentera a flor de pell".

Aquesta mostra conté objectes de bronze, peces úniques i joies de col·lecció de la sèrie "Retorn a Formentera". Es tracta de peces que evoquen les primeres obres que va fer a l'illa fa trenta anys i que recullen l'experiència i els materials i elements que han conformat l'estil de les seves obres, entre les quals destaquen la policromia de la pintura o la combinació de metalls.