Les psicòlogues veuen creïble el relat de la menor sobre la violació grupal

Admeten que tenia problemes emocionals previs, però el seu relat va ser versemblant i els fets li van provocar un trastorn adaptatiu

Fàbrica abandonada on van succeir els fets
Fàbrica abandonada on van succeir els fets | GSV
Redacció
04 de juliol del 2019
Actualitzat a les 19:02h
Les metges forenses, psiquiatres i psicòlogues que van atendre la menor de 14 anys presumptament violada per diversos nois en una festa a Manresa l'octubre del 2016 donen credibilitat a la versió de la víctima. Segons elles, el seu relat és creïble i versemblant ja que el va explicar de forma coherent i pausada, i cap de les proves practicades va poder detectar una possible exageració o fabulació.

Ho han explicat durant el judici a l'Audiència de Barcelona contra els sis acusats de violar-la. La noia ja tenia problemes psicològics, emocionals i socials previs a la presumpta violació, però aquells fets li van agreujar el trastorn adaptatiu que patia.

ETres doctores que van atendre la menor tres dies després dels fets a un hospital de Manresa han explicat que la noia no tenia lesions ginecològiques, tot i que això no significa que no fos violada. En canvi, tenia lesions lleus al colze i la tíbia, així com un xuclet a un pit. Els anàlisis d'orina, sang i de cultius vaginals només van detectar consum de cànnabis i una infecció urinària.

Les mateixes doctores i tres pèrits més, psicòlogues i psiquiatres juvenils, una d'elles de la Fundació Vicki Bernadet, han explicat que la noia va relatar-los que havia begut força, que va mantenir relacions sexuals amb un dels joves i després ja no recordava res més. Els suposats abusos posteriors li haurien relatat amigues seves que eren a la festa. Tant la víctima com 13 testimonis presents al lloc dels fets declararan dilluns.

Les sis pèrits han explicat que la noia no semblava que fabulés i que tot i estar "angoixada", era "coherent". La noia procedeix d'un entorn familiar difícil, ja que va estar tutelada per la DGAIA i va viure durant anys amb la seva àvia i la seva tieta. Havia tingut trastorns alimentaris, absentisme escolar i consum abusiu de tòxics, cosa que li provocava agressivitat i insomni. No obstant això, no van trobar-li cap alteració psíquica destacable i el seu coeficient intel·lectual és normal. El que sí van detectar és que és impulsiva, amb molts canvis emocionals.

Els fets li van provocar un trastorn adaptatiu, però no pas un trastorn per estrès posttraumàtic, i va tenir problemes per recuperar la normalitat diària, assegurant que havia estat amenaçada a l'institut, li costava sortir al carrer i s'estava apartant dels seus amics, a més de sentir-se "traïda" per persones a qui considerava de confiança.

Atesa per la Fundació Vicki Bernadet durant més de 20 sessions de psicoteràpia, la noia se sentia desbordada pels fets, amb tristesa i un punt depressiva. Tot i millorar, a mesura que s'acostava el judici va tornar a sentir frustració i por d'enfrontar-se als fets, als acusats i a no ser creguda pel tribunal, de qui espera una sentència condemnatòria.

Un altre informe pericial presentat al tribunal ha volgut demostrar la poca il·luminació que hi havia a la nau abandonada on es va fer la festa i s'haurien produït els fets. Basant-se en la instrucció judicial i intentant reproduir les mateixes condicions ambientals, dos enginyers industrials van fer fotos del lloc amb la sola il·luminació de cinc telèfons mòbils, que donaven una intensitat de 69 lúmens. Van fer fotos a un metre i mig, tres i cinc metres a diverses persones, i només es veia la silueta, sense poder distingir cares, colors de cabell o complements de roba.

Segons l'escrit de la fiscalia, la menor es trobava sota els efectes de l'alcohol i les drogues quan un dels acusats, BAMC, se la va endur a una caseta annexa d'on estava la resta i la va penetrar. Al cap d'una estona va anar a buscar a la resta d’acusats i, adreçant-se a un d'ells, li va dir "et toca a tu, quinze minuts cadascun". Tots ells la van penetrar i, dos d'ells, a posteriori, van abusar-ne de nou. Hi ha una setena persona acusada per a qui el ministeri públic no l’imputa l’abús sexual sinó un delicte d'omissió del deure d'impedir-ho, ja que no l'hauria penetrat però es va quedar mirant mentre es masturbava. Tots van negar els fets.

Quatre dels acusats van estar 11 mesos en presó preventiva per aquests fets. DDRL va ser qui va estar-hi més, 20 mesos. Es tracta de l’únic dels investigats del qual es van trobar restes de fluids en les proves d'ADN practicades a la roba de la víctima. No està clar, però, que els pèrits que va realitzar estudi d'ADN puguin testificar en el judici per un error de forma.

A hores d'ara la fiscalia manté la pena d'entre 10 i 12 anys per a sis dels set acusats, ja que els imputa un delicte d'abús sexual. Serà arran del testimoni de la jove que el ministeri públic decidirà si eleva la qualificació dels fets a agressió sexual. Per la seva part, l'acusació particular, que sí que acusa els processats d'agressió sexual, demana per a ells entre 20 i 25 anys de presó.