Els regidors de govern de Manresa cobraran un 24,54% més que les regidores

Malgrat que el número de regidors i regidores al govern municipal és el mateix, les 5 regidories més ben pagades van a parar a mans dels homes i les 3 menys pagades a mans de les dones

La cedira de l'alcaldia de l'Ajuntament de Manresa
La cedira de l'alcaldia de l'Ajuntament de Manresa | Àlex Gómez Ribera
01 de juliol del 2019
Actualitzat a les 22:28h
Entre els vuit regidors home del govern de l'Ajuntament de Manresa es repartiran en sous 27.131,41 euros mensuals bruts per 14 pagues. Entre les vuit regidores del govern de l'Ajuntament de Manresa es repartiran en sous 21.786,06 euros mensuals bruts per 14 pagues. Les carteres, dedicacions i sous aprovats aquest dilluns a l'Ajuntament de Manresa són clares.

La bretxa salarial entre els salaris masculinitzats del govern manresà se situa en 5.345,35 euros al mes a favor dels 8 regidors homes, un 24,25% més del que cobraran les 8 regidores. Fent mitjana, cada regidor home de l'equip de govern de Manresa cobrarà 668,17 euros bruts més al mes que cada regidora dona.

Entre les set regidories amb més pes al govern -i també amb més salari-, l'alcaldia i les sis tinences d'alcaldia, l'acord entre ERC i Junts per Manresa ha situat cinc homes i només dues dones. A l'hora de repartir les dedicacions, també l'acord no ha tingut gens en compte l'equiparació salarial. En total, els 16 regidors i regidores tindran una dedicació de 12 jornades i mitja, però les 8 regidores tindran una dedicació de 5,8 jornades, mentre que els 8 regidors completaran una dedicació de 6,7 jornades.

Tot plegat provoca que els 5 regidors més ben pagats de l'Ajuntament de Manresa siguin tots homes -Valentí Junyent, Marc Aloy, Joan Calmet, Antoni Massegú, David Aaron López- i els 3 regidors més mal pagats siguin dones -Claudina Relat, Maria Mercè Tarragó i Rosa M. Ortega (si bé igualada amb Josep Gili)-.

Avís del PSC

El portaveu del grup municipal del PSC, Felip González, ho ha destacat en la seva intervenció durant el ple extraordinari de cartipàs que aquest dilluns s'ha celebrat a l'Ajuntament de Manresa. "Els he de felicitar: han repartit els sous gairebé al milímetre entre les dues formacions del govern, amb una diferència d'uns 10.000 euros anuals, però no han aconseguit evitar la bretxa salarial precisament en aquest mandat, quan el número de regidors i de regidores és exactament el mateix", ha emfatitzat.

González també ha aprofitat la seva intervenció per reclamar que els regidors de l'oposició puguin cobrar un salari digne, però sobretot que cotitzi a la Seguretat Social. Actualment els regidors que no formen part del govern cobren indemnitzacions per assistència als plens, a juntes i a comissions informatives fins a un màxim de 16.812,76 euros anuals.

Fem Manresa reclama salaris més baixos

Pel que fa a l'estrena de la portaveu de Fem Manresa, Roser Alegre, la formació anticapitalista ha insistit en la proposta de rebaixar un 20% tant els salaris del govern com les indemnitzacions de l'oposició, tal i com havia reclamat la CUP durant el darrer mandat.

"Mentre que els treballadors cobren missèria, l'alcalde cobra cinc vegades el salari mínim interprofessional i les regidores que menys cobren doblen aquest índex, tenint en compre que el salari mínim ha passat dels 600 als 900 euros mensuals", ha posat sobre la taula Alegre.

Sous dels regidors i del personal eventual

Abans de tot plegat, el flamant nou portaveu del govern, Marc Aloy, ha posat sobre la taula que malgrat que en aquest mandat els 16 regidors del govern tindran sou, "només s'ha passat de les 10,6 dedicacions de l'anterior mandat a les 12,5 d'aquest, però a més, es crea una regidoria del Centre Històric que elimina la figura del comissionat que hi va haver el darrer mandat", explicava Aloy. En total, suposaven 25.000 euros més a l'any que l'anterior mandat.

Quan a personal eventual, el gvoern passa de tenir quatre persones a tenir-ne dues, però tot i així, Aloy ha advertit que "cal tenir en compte que necessitarem un suport a la comunicació de l'Ajuntament i també algú que faci de gerent, ja veurem si com a personal eventual o com a plantilla".

Sobre aquest darrer punt, Fem Manresa s'ha mostrat contrària a tenir càrrecs de confiança a l'Ajuntament. "Aquesta feina l'hauria de fer personal de l'Ajuntament amb un salari establers", ha afirmat Alegre. Per la seva part, el PSC ha destacat el fet que un dels càrrecs de confiança "cobrarà més que l'alcalde", i l'altre "molt més que qualsevol tinent d'alcalde".