Una exposició recordarà a la UCE 2019 els 80 anys de l'inici del franquisme des del cas de Manresa

La mostra està organitzada per la Fundació Independència i Progrés amb el suport de la Fundació Josep Irla i Memòria.cat

Exposició sobre els 80 anys del franquisme
Exposició sobre els 80 anys del franquisme | FIP
Redacció
01 de juliol del 2019
Actualitzat a les 20:02h
La Fundació Independència i Progrés ha aprofitat la celebració de la 2a Universitat Catalana d'Estiu a Manresa per avançar l'exposició de la seva mostra sobre els 80 anys de l'inici del franquisme Supervivents i resistents, Catalunya 1939-1959, el cas de Manresa. L'exposició es podrà veure fins divendres a l'Espai Plana de l'Om.

L'exposició consta de dotze plafons que sintetitzen la voluntat de supervivència i resistència de les classes populars en els primers vints anys del franquisme, els més foscos, posant com a exemple el cas manresà. Des dels exiliats, a les famíles dels represaliats, a l'incipient sindicalisme, a la lluita pel pa, a la catalanitat refugiada a les entitats sardanistes, corals, a l'escultisme i l'excursionisme; a la mateixa immigració com a estratègia de supervivència, desfila un cal.lidoscopi de situacions on les classes populars perdedores polítiques i/o socials de la guerra mostren com aguantar en temps difícils.

Aquesta exposició realitzada pels membres de la Fundació amb suport també de la Fundació Irla i l'acompanyament de Memòria.cat, tindrà una segona mostra durant la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent a l'agost. I al mes de novembre, de moment al Cercle Artísitic, se'n farà una mostra de quasi un mes acompanyada d'una altra exposiicó del memorial democràric titolada Psst... Psst... Passa-ho, destinada a la resistència política al franquisme. En aquell mes tindran lloc diverses activitats relacionades amb el contingut de l'exposició que es faran públiques més endavant.