Una exclusiva exposició de titelles de Tailàndia enceta el 3r Festival de Titelles del Moianès

El festival es podrà seguir a Calders, Monistrol de Calders i Sant Quirze Safaja del 28 de juny al 14 de juliol

Els titelles conqueriran el Moianès fins al mitjan juliol
Els titelles conqueriran el Moianès fins al mitjan juliol | Toni Carrasco
Toni Carrasco
30 de juny del 2019
Actualitzat el 01 de juliol a les 8:50h
Des de ja fa uns anys a Can Salvi de Calders hi ha vida, ànima i autèntic esperit titellaire. La companyia Rocamora Teatre, formada per Carles Cañellas i Susanna Rodríguez, s'hi va instal·lar per crear nous projectes i espectacles tot combinant-t'ho de forma oberta amb tot el món dels titelles, en les seves diverses modalitats i fent tallers a professionals d'aquest art cultural.

Ells són, sense lloc a dubtes, l'ànima que des de fa tres anys han engegat el Festival de Titelles del Moianès amb la complicitat necessària en aquesta tercera edició dels ajuntaments de Calders, Monistrol de Calders i Sant Quirze Safaja. El primer any van debutar només amb actuacions a Calders i al segon any ja s'hi va afegir Monistrol de Calders.

El Festival, en aquesta tercera edició ja ha anat a més i passa de vuit a disset activitats, un creixement considerable donat el seu modest pressupost i on els artistes que hi participen ho fan a preus per sota de la seva tarifa oficial. 

El festival inclourà vuit espectacles de les tècniques de guant, objectes, ombres, mixtes, tija i fil per a tots els grups d'edat: infantil, familiar, jove i adult. També es realitzarà un taller d'introducció al titella de fil, tot fent un tast d'aquesta tècnica i poder manipular una marioneta professional. I una novetat d'enguany serà la projecció d'una selecció de curts de cinema d'animació en una sessió per a joves i adults.

La inauguració del Festival va tenir lloc el passat divendres al Centre Cívic de Calders amb els parlaments d'obertura de Carles Cañellas, els tres alcaldes dels pobles que hi participen, una petita representació tradicional de titelles de Tailàndia i la visita guiada en el mateix espai d'una exposició de diversos tipus d'ombres i alguns titelles originals Hun Krabog; una visita guiada que es repetirà els dies 2, 4 i 6 de juliol al centre cívic a les 19.30 h. 

La mostra, anomenada Col·lecció Taraneya pertany al titellaire aragonès Toy Benedicto, un enamorat d'aquest art asiàtic i un importantíssim col·leccionista de figures de països de gran tradició amb ombres i titelles com ara són Tailàndia, Indonèsia o Myanmar (l'antiga Birmània). Tailàndia és un país majoritàriament budista amb una enorme tradició titellaire on aquest art és tan important com la mateixa religió. Allà s'ofereixen espectacles que durant tota la nit amb dos tipus de tècniques, els Nang i els Hun. Els primers són titelles d'ombres amb dues classificacions segons la seva grandària, tots estan fabricats amb pell de búfal o vaca, tintats i sense adobar per així l'ombra que fan és molt acolorida. Els segons són titelles tridimensionals i es cataloguen en quatre classes: Krabog, Luang, Lek i Lakhon Lek. 

El dissabte li va tocar el torn a Monistrol de Calders amb les representacions a la tarda de Matito de la Cía. Matito i a la nit amb els Petits suïcidis de Rocamora Teatre.

I el diumenge, també a Monistrol de Calders, la Cia. Mercè Framis Teatre d'Ombres va presentar Compare llop comare truja. I a la nit es va fer la primera projecció/tast de cinema d'animació per a adults.

El festival continuarà amb més espectacles els dies 5, 6,7, 13 i 14 de juliol amb la clausura a Sant Quirze de Safaja i l'espectacle Solista, set històries amb sis titelles de fil ben diferents.