Càritas Manresa tanca el 2018 amb números vermells i amb un 13,5% més d'usuaris atesos

L'entitat alerta, en la seva memòria anual, d'una "cronificació de la pobresa" i d'un "augment de persones en situació administrativa irregular"

Càritas Manresa acaba l'any 2018 amb més usuaris atesos
Càritas Manresa acaba l'any 2018 amb més usuaris atesos | Càritas Manresa
20 de juny del 2019
Actualitzat a les 12:38h
Càritas Manresa ha tancat l'exercici del 2018 augmentant el nombre de persones ateses. Concretament, hi ha hagut, respecte el 2017, 103 usuaris més que han participat en algun dels catorze projectes impulsats per l'entitat. Aquest creixement del 13,5% es deu, segons assenyala la memòria publicada per l'ens, a una "cronificació de la pobresa" que es visualitza, principalment, en la "precarització laboral i les dificultats d'accedir a un habitatge digne". De fet, de les 864 persones que s'han atès durant el 2018 (un 59% de les quals són dones i un 41%, homes), més de la meitat (un 65%) estan a l'atur i no tenen una llar digna on viure. Així mateix, un 50% estan en situació administrativa irregular.

Davant d'aquest panorama, l'entitat manresana va posar a disposició dels seus usuaris, al llarg de l'any passat, una sèrie de programes i serveis amb la voluntat de garantir-los els drets socials bàsics i d'ajudar-los a millorar la seva situació personal, laboral i familiar. Es tracta de programes que ja fa temps que existeixen i que any rere any es van repetint i/o ampliant i que es divideixen, essencialment, en quatre àmbits: el d'acollida i acompanyament social; el d'inclusió social; el d'accés a l'habitatge, i el d'economia social i solidària en termes sociolaborals.

Pel que fa al primer -on s'hi troben els espais d'acollida; els grups socioeducatius El Niu i Maritxu, i diversos suports econòmics per cobrir necessitats tan bàsiques com l'alimentació o la roba- s'han atès un total de 495 persones, més de la meitat (un 57%) per primera vegada. D'aquestes, 208 han estat derivades al Banc dels Aliments.

Referent al programa d'inclusió social, es van registrar, al llarg del 2018, 387 participants. Dintre de les propostes existents en el programa, s'hi troben les activitats de lleure extraescolars (on hi han pres part 72 infants); el reforç escolar (amb 11 nens i nenes participants); el taller de costura (que ha comptat amb 9 participants), i les classes d'alfabetització i cultura, amb una afluència de 275 usuaris: "cada cop creix més la demanda d'alfabetització a la ciutat", apunten des de Càritas.

Si ens centrem en els programes emmarcats en matèria d'habitatge hi trobem el projecte dels pisos d'acollida temporal (amb capacitat per a 20 persones), i el de masoveria urbana, que el 2018 va aconseguir incloure sis pisos més als nou que ja hi havia, i reallotjar 25 usuaris.

Finalment, Càritas ha acompanyat 232 participants en el programa sociolaboral i d'economia social i solidària. D'aquests, el 50% han aconseguit inserir-se en el mercat laboral. A banda, també hi ha hagut altres usuaris als quals se'ls han ofert cursos de formació (el FITA de treball a la llar i l'ACTIVA'T d'auxiliar d'horticultura). En aquests moments, el curs FITA ha acabat, "i estem intentant buscar famílies que necessitin aquest servei de neteja de la llar o atenció a la gent gran", manifesta Fina Farrés, presidenta de l'entitat, tot afegint que tothom que desitgi rebre més informació pot enviar un correu a [email protected].

55 nous voluntaris

La memòria de 2018 de Càritas revela que al llarg de l'any han fet tasques de voluntariat un total de 181 persones, un 53% de les quals actives laboralment. D'aquestes, n'hi ha hagut 55 que s'hi han incorporat per primera vegada.  Pel que fa a la gent contractada, actualment hi ha 14 treballadors.

Més despeses que ingressos

Càritas ha tancat el 2018 amb un dèficit de 19.545,14 euros. Això vol dir que ha tingut més despeses (550.978,56€) que ingressos (531.433,42€). Segons Farrés, el fet que enguany s'hagi acabat amb números vermells es pot atribuir a tres motius principals: el primer, perquè "hem incrementat el personal remunerat dels programes d'inserció laboral"; el segon, perquè "treballadors que abans feien jornada reduïda pels motius que sigui, ara han recuperat la sencera", i el tercer, perquè a diferència d'altres anys, "aquest any no hem comptat amb cap aportació extra vinguda d'algun llegat o herència".

Aquests 19.545,14 euros que falten per equilibrar la balança es pretenen recollir "a través d'accions i d'actes que organitzarem", diu la presidenta, que ja avança que "durem a terme un concert solidari amb diverses corals" i "intentarem impulsar més campanyes de sensibilització perquè la gent ens ajudi" a eixugar el dèficit.