Vint-i-cinc municipis del Bages i el Moianès rebran la Flama del Canigó durant la revetlla de Sant Joan

Dels quaranta municipis que conformen les dues comarques, més de la meitat celebraran aquesta tradició festiva identitària de Catalunya

La Flama del Canigó al peveter de Manresa
La Flama del Canigó al peveter de Manresa | Pere Fontanals
19 de juny del 2019
Actualitzat el 23 de juny a la 13:58h
Més de la meitat dels municipis que conformen les comarques del Bages i el Moianès rebran, aquest diumenge, 23 de juny, la Flama del Canigó coincidint amb la revetlla de Sant Joan. Aquest símbol de la identitat catalana, amb el foc com a protagonista, reposa, durant tot l'any, al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà. Cada 22 de juny es pren la Flama i es puja fins al Canigó. Des del seu cim, i a partir de les dotze de la nit, es distribueix entre les persones presents i inicia el seu itinerari per encendre les fogueres de Sant Joan a centenars de poblacions, vint-i-cinc de les quals seran, enguany, del Bages i el Moianès.
 
Tal com explica Òmnium Cultural a la seva pàgina web, "la Flama del Canigó arriba als diferents pobles i es mostra pels carrers amb l'objectiu de donar a conèixer que comença la Nit de Sant Joan". Aquesta arribada, diuen, "es fa de les més diverses maneres, ja sigui en cotxe, en bicicleta, a peu o fins i tot en llagut, i de la mà de diversitat d'entitats, tant de l'àmbit esportiu, excursionista i cultural com veïnal".
 
Vint-i-cinc dels quaranta pobles que conformen les dues comarques esmentades doncs, prendran part d'aquesta tradició, i iniciaran la revetlla amb l'arribada del foc provinent del Canigó. Es tracta de Balsareny, Cardona, Castellfollit del Boix, Castellbell i el Vilar, Castellnou de Bages i Santpedor, Manresa, Mura, Navarcles, Navàs, Sant Feliu Sasserra, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Súria, Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, L'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d'Oló.
 
La Flama al Bages
 
Balsareny

La revetlla començarà a dos quarts de nou del vespre amb l'arribada de la Flama del Canigó pel Pont del Traginer a través d'una cercavila que la portarà fins al camp de futbol 7, on, a partir de dos quarts de deu, s'encendrà la foguera de Sant Joan. La festa clourà amb un ball de nit a la plaça de la Mel amenitzat pel discjòquei Fun Party.

Cardona

Les propostes s'iniciaran a les set de la tarda amb una audició de sardanes a la plaça de la Fira. Una hora més tard, la Flama del Canigó sortirà des de la Coromina i farà un recorregut pel centre històric del municipi fins a arribar a la plaça de la Fira, on s'encendrà una foguera. Seguidament, es clourà l'acte amb música, coca i mistela.

Castellfollit del Boix

Castellfollit serà el municipi des d'on es començarà la ruta de la Flama del Canigó fins al Bruc. En aquest sentit, tothom que vulgui passar la revetlla en aquest poble anoienc, podrà participar en el trasllat de la Flama que s'iniciarà a Castellfollit del Boix a les cinc de la tarda.

Castellbell i el Vilar

Els actes començaran al Burés a partir de les set de la tarda amb l'arribada de la Flama del Canigó que serà rebuda amb una ballada de bastons a la plaça de Lluís Companys. Tot seguit es farà un recorregut fins a La Bauma amb la lectura del manifest.

L'aparcament de La Bauma serà l'escenari de la nit més curta de l'any. L'arribada de la Flama del Canigó donarà pas al sopar a la fresca a partir de les nou de la nit. A continuació, hi haurà un espectacle de foc, l'encesa de la foguera i música i ball per a tothom a càrrec del músic Jordi Ros.
 
Castellnou de Bages i Santpedor

Des del Centre Excursionista 2x2 s'han organitzat diversos recorreguts per fer arribar la Flama tant a Santpedor com a Castellnou. El primer sortirà el divendres 22 a la matinada des del refugi de Marialles, als peus del Canigó, i pujarà al cim per passar el testimoni als participants del segon recorregut, que arribarà fins a l'estació de muntanya de Vallter. Allà, i aproximadament a les sis de la matinada del dia 23, un tercer grup s'endurà la Flama per fer-la arribar fins al santuari de Núria, des d'on uns altres excursionistes la carregaran fins a la Collada de Toses.

Un cop allà, una colla de ciclistes la duran fins a Berga per entregar-la a un altre grup de ciclistes que la faran arribar fins a Castellnou de Bages a les sis de la tarda, aproximadament. Serà llavors quan els alumnes de l'escola del municipi passaran a ser els protagonistes del trasllat del foc fins a Santpedor, concretament fins la plaça 1 d'Octubre, ubicació en la qual s'encendrà el peveter i se celebrarà la revetlla amb sopar i música.
 

La pubilla i l'hereu de Manresa amb la Flama del Canigó. Foto: Pere Fontanals


Manresa

Un any més, la Flama del Canigó arribarà a Manresa en el marc d'una vetllada organitzada per Òmnium Bages- Moianès. Tot plegat començarà a les cinc de la tarda amb la rebuda de la Flama a la plaça Sant Domènec. Serà llavors quan s'engegarà una petita cercavila fins la Plana de l'Om en la qual els assistents podran gaudir d'un espectacle de danses d'arreu del món a càrrec de Tradiball Endansa (a les sis de la tarda), així com també d'un concert de cant coral de la mà del Taller de Cançons del programa de Gent Gran de l'Ajuntament de Manresa.

Un cop finalitzades les dues propostes culturals, es portarà la Flama fins a la plaça Major, en una altra petita cercavila amenitzada per músics de carrer. Serà en aquell escenari on, a partir de les vuit del vespre, s'encendrà el peveter, es llegirà el manifest escrit per Carme Forcadell en el marc de la festivitat, i es cantarà la cançó Muntanyes del Canigó.

Abans de l'arribada de la Flama a la plaça de l'Ajuntament, aquesta mateixa ubicació acollirà, a partir de les set de la tarda, la 21a edició de la revetlla infantil sense petards, que comptarà amb l'espectacle Revolució, de Pentina el Gat, una companyia d'animació que fa més de vint anys que crea espectacles i gira arreu de Catalunya i part de l'estranger. La proposta que presentaran a Manresa tindrà com a protagonistes el cant, la dansa, els jocs, la comicitat i les improvisacions.

Paral·lelament a aquests dos actes, els col·lectius de l'esquerra independentista de la capital del Bages, juntament amb els veïns i comerciants de la plaça Gispert, han muntat una revetlla popular en aquest punt de la ciutat, com ja és tradició. També l'Espai Gastronòmic del Kursaal ha programat un sopar de revetlla amb l'actuació en directe del cèlebre Carlos Sarduy, una de les figures més populars del latin jazz.

Així mateix, i com a novetat, el Parc de la Seu acollirà la celebració d'una revetlla nocturna, amb una oferta gastronòmica i musical molt potent, impulsada per tres locals de restauració del Centre Històric (Vermuteria Santa Rita, Espai Rubiralta i Toni's), amb el suport de l'Ajuntament de Manresa. La nova proposta vol tenir una atracció supramunicipal i pretén esdevenir la revetlla de referència al territori. Les actuacions de dos potents grups, els The Sun Cats i el Zàping Catalònia, començaran a les dotze de la nit. 

Mura

La Flama del Canigó arribarà a les vuit del vespre a la plaça d'Àngel Guimerà. Un cop encesa la foguera es durà a terme una encesa d'espelmes i una lectura de poemes.

Navarcles

A l'espera que facin públic el programa oficial de la revetlla, des de l'Ajuntament de Navarcles també celebraran l'arribada de la Flama del Canigó, tal com consta a la seva agenda municipal.

Navàs

Organitzada per l'Agrupació Sardanista del poble, la revetlla començarà a dos quarts de set de la tarda amb l'arribada de la Flama a la plaça de l'Ajuntament. La vetllada s'acompanyarà d'una ballada de sardanes amb música de la cobla Lluïsos i d'una actuació de l'Esbart Manresà. L'acte també servirà per atorgar el 36è Premi Flama de Navàs, que enguany anirà a parar a mans de Joan Coll Canals, expresident de l'Agrupació Sardanista i del Club Natació del poble.

Sant Feliu Sasserra

La Flama del Canigó arribarà a dos quarts de vuit de la tarda al Parc dels Castanyers, que serà rebuda amb la música de la coral del poble. Tot plegat s'amanirà amb coca i xocolata.

Sant Joan de Vilatorrada

El poble, que estarà en plena Festa Major, rebrà la Flama del Canigó a dos quarts de nou del vespre i s'anirà exhibint pels carrers del municipi al llarg d'una cercavila que acabarà amb una foguera a la plaça de la Igualtat. Seguidament, el mateix espai donarà el tret de sortida a una cercavila musical a càrrec de Vilatorrats Grup, que acabarà al Passeig del Riu amb un concert del grup El Quinto Carajillo i amb un ball de revetlla amenitzat per l'Orquestra Maravella a la plaça Major.

Sant Salvador de Guardiola i Salelles

El foc de la Flama arribarà al polígon de Salelles a dos quarts de sis de la tarda, des d'on, a través de relleus, es portarà fins a l'Ajuntament, passant per l'Avinguda Generalitat. A dos quarts de deu del vespre, a l'exterior del pavelló esportiu, tindrà lloc un sopar de carmanyola i, seguidament, s'encendrà la foguera. La revetlla acabarà amb la música de la disco mòbil del DJ Jordi Laro.

Sant Vicenç de Castellet

Organitzada pel Centre Excursionista i l'Ajuntament del poble, la Flama del Canigó arribarà a la plaça de la Generalitat un quart de sis de la tarda, portada des d'Igualada pels Amics de la Flama. A tres quarts de vuit del vespre es transportarà fins al Pla de les Vives, des d'on s'iniciarà una cercavila que acabarà, a les vuit del vespre, a la plaça de l'Ajuntament. Serà en aquella ubicació on s'encendrà el peveter i es llegirà el manifest d'enguany.
 
Pas del portadors de la Flama del Canigó a Sant Vicenç de Castellet

Súria

La Flama del Canigó entrarà pel poble a dos quarts de vuit del vespre a càrrec d'esportistes locals i farà un recorregut pel carrer Ignasi Abadal, plaça de Sant Joan, carrers Salvador Vancell i González Solesio i avinguda de l'Ajuntament. A continuació, la Casa de la Vila acollirà la lectura del manifest i les actuacions dels Capgrossos; Geganters i Grallers del Gorg de l'Olla; de la colla castellera Salats; el Ball de Cascavells amb el Tro Gros, i el Ball de Gegants i Nans,  interpretat per músics locals. La vetllada acabarà amb l'encesa de la foguera i amb una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Súria al pàrquing de l'antic centre de salut.
 

Pas del portadors de la Flama del Canigó a Súria Foto: AjSú


La Flama al Moianès

Calders

El municipi moianès donarà la benvinguda a la Flama a les vuit del vespre, a la plaça del poble. Una hora més tard, a la mateixa ubicació, tindrà lloc l'encesa de la foguera i un sopar popular a la fresca. Tot plegat acabarà amb un ball de revetlla.

Castellcir

La Flama arribarà a la plaça de l'Era a les nou del vespre, vinguda des de Castellterçol. Un cop allà s'encendrà la foguera i es repartirà coca per a tots els assistents. A les deu començarà un sopar de carmanyola.

Castellterçol

A les vuit menys deu minuts del vespre es transportarà la Flama des del CAP de Castellterçol fins a Castellcir. A banda, i fins ben entrada la matinada, el poble oferirà activitats de revetlla a Cal Recader.

Collsuspina

El Solar de Can Mas serà el punt de trobada dels vilatans que vulguin passar la revetlla al poble. A les vuit del vespre hi arribarà la Flama del Canigó, i a partir de les nou es durà a terme un sopar popular.

L'Estany

A les nou del vespre la Flama arribarà a la Pista Vella. Seguidament, s'encendrà la foguera i es repartirà coca i cava per a tothom.
 

Distribució de la Flama per als pobles del Moianès. Foto: CIC Moià


Moià

A les set de la tarda, el foc del Canigó arribarà a la plaça del CAP. Seguidament tindrà lloc l'encesa de la foguera amb música de revetlla i la lectura del manifest. Serà a partir d'aquest municipi des d'on es farà arribar el foc a la resta de poblacions del Moianès.

Monistrol de Calders

La Flama del Canigó hi arribarà a dos quarts de vuit del vespre, i serà traslladada fins al camp de futbol al ritme de la xaranga Tokem x tu. A les nou hi haurà botifarrada popular amb coca, ratafia i cava. Tot plegat acabarà amb la música de Tupé.

Sant Quirze Safaja, Granera i Oló també rebran el foc del Canigó.