Manresa recorda l'homenatge a Àngel Guimerà de l'any 1909

L'aniversari ha servit per restituir la placa, inaugurada fa cent anys, al carrer que porta el seu nom

Àlex Gómez Ribera
15 de novembre del 2009
576_1258310551DSC_0036
576_1258310551DSC_0036

Moment en que s'ha descobert la placa al carrer Àngel Guimerà. Àlex Gómez Ribera

El reconeixement de la figura de Guimerà i la recuperació de la memòria històrica s'han barrejat aquest migdia en el centenari de l'homenatge a Àngel Guimerà. Una homenatge que li va fer la ciutat de Manresa i on hi va assistir el mateix dramaturg. L'acte s'ha dividit en dues parts. Una primera part desenvolupada al teatre Conservatori i una segona part concentrada al carrer Guimerà, espai de l'homenatge i lloc on es va inaugurar una placa de record que avui ha estat restituïda. Un acte on hi han participats diferents entitats com l'Orfeó Manresa, l'Esbart Manresà i el grup de teatre del Casal Familiar Recreatiu – Els Carlins entre d'altres.
 
En la primera part, Neus Oliveras, ha fet un recorregut per alguns dels aspectes de la seva obra i algunes anècdotes relacionades amb l'autor. Un repàs on s'ha volgut incidir en la gran popularitat que Àngel Guimerà i les seves obres van tenir a primers de segle. Tot seguit el grup de teatre del Casal Familiar Recreatiu – Els Carlins ha fet una lectura d'un fragment de Mar i Cel. Aquesta obra va ser representada l'any 1909 a Manresa, davant la presència de l'autor. Tot seguit ha estat Lluís Calderer qui ha parlat de la relació d'Àngel Guimerà amb Manresa. Una relació anterior a l'homenatge que li va fer la ciutat i de la qual en destaca la seva participació en l'aprovació de les Bases de Manresa. La música també ha tingut la seva presència a l'acte amb la participació de l'Orfeó Manresa, que ja va participar en l'homenatge de fa cent anys, tot cantant l'himne de l'Orfeó i la Sardana de les monges, totes dues peces escrites per l'autor del Vendrell. La intervenció de Josep Camprubí, alcalde de Manresa, ha tancat la primera part de l'acte.
 
L'entrada del carrer Àngel Guimerà ha sigut el següent espai protagonista quan s'ha reinaugurat la placa que recorda l'homenatge al poeta. Una inscripció de record que va ser retirada per les autoritats franquistes i que, avui, ha estat restituïda. Un gest cap a la recuperació de la memòria històrica del país. Finalment ha estat l'actuació l'Esbart Manresà qui ha tancat el l'acte. Una intervenció gens casual ja que l'entitat també va participar fa cent anys en aquest homenatge. Avui, l'esbart, ha interpretat les dues mateixes danses que es van ballar aquell dia.
 

L'Orfeó Manresà, ha tornat a actuar com ho va fer fa cent anys davant Àngel Guimerà. Àlex Gómez Ribera