Més espais i el doble d'activitats: el Festival de Titelles del Moianès ja té a punt la 3a edició

Se celebrarà del 28 de juny al 14 de juliol als municipis de Calders, Sant Quirze Safaja i Monistrol de Calders

Imatge d'un moment de l'espectacle 'Compare llop comare truja' de Mercè Framis
Imatge d'un moment de l'espectacle 'Compare llop comare truja' de Mercè Framis | FTM
NacióManresa/AFT
17 de juny del 2019
Actualitzat a les 14:10h
Els titelles tornaran a prendre, un any més, els carrers i places del Moianès. Ho faran entre els dies 28 de juny i 14 de juliol, en el marc del Festival de Titelles del Moianès, un certamen que enguany celebrarà la tercera edició i que comptarà amb més del doble de propostes respecte els anys anteriors; propostes que aniran des d'espectacles fins a exposicions, passant per tallers, demostracions i, fins i tot -i com a novetat d'enguany-, un passi de curtmetratges de cinema d'animació per a joves i adults.

Impulsat per l'Espai Animacions de Calders, la programació del festival es repartirà entre les poblacions de Calders, Monistrol de Calders i Sant Quirze Safaja. Els dos primers municipis ja van acollir el certamen anteriorment, però el darrer serà el primer cop que s'hi suma.  Seguint en la línia de les edicions anteriors, cap de les activitats que s'oferirà es contraprogramarà. En aquest sentit, la programació s'ha repartit de manera força equitativa entre els tres municipis, tot i que Calders serà el que més propostes acollirà.

La inauguració del festival tindrà lloc el divendres 28 de juny, a les set de la tarda, al Centre Cívic de Calders. L'acte se centrarà, sobretot, a parlar de l'exposició Titelles de Tailàndia, una mostra que donarà a conèixer diversos tipus d'ombres i alguns titelles "Hun krabog", creats durant el segle XIX per un tallador de fusta i titellaire anomenat Neng. El material que conformarà l'exposició ha estat cedit pel titellaire aragonès Toy Benedicto. De fet, serà ell mateix qui oferirà visites guiades i teatralitzades per la mostra el mateix dia 28 i també el 2, 4 i 6 de juliol a dos quarts de vuit del vespre. Així mateix, tothom que vulgui contractar-ne alguna, podrà demanar-ho a través del telèfon 93 830 90 60.

El primer cap de setmana, a Monistrol de Calders

Les propostes seguiran, el dissabte 29 a Monistrol de Calders, amb els espectacles Matito i Petits Suïcidis. El primer, a càrrec de la companyia Matito, tindrà lloc a dos quarts de vuit del vespre al Parc del Serrat, i el segon, de la mà de Rocamora Teatre, a dos quarts d'onze de la nit a la Sala Petita.

Monistrol de Calders seguirà sent l'escenari del festival el diumenge 30, amb el muntatge Compare llop comare truja, de l'artista Mercè Framis (a les set de la tarda a la Sala Petita) i amb un primer passi de curtmetratges de cinema d'animació per a adults (a partir de dos quarts d'onze de la nit a la Sala Petita).

Actes a Calders

A banda de les visites guiades a l'exposició Titelles a Tailàndia, Calders també serà l'escenari d'altres actes, el primer dels quals serà la representació, a càrrec de la companyia Pea Green, de L'arbre de les sabates, que tindrà lloc el divendres 5 de juliol a dos quarts de vuit del vespre al Centre Cívic. El mateix dia 5, i després d'aquesta actuació, es passaran els curts de cinema d'animació per a adults.

Tot plegat es reprendrà l'endemà, dissabte dia 6, amb Poemes visuals, un espectacle de Jordi Bertran que s'inspira en la màgia dels poemes visuals de Joan Brossa, prenent en préstec el magnetisme de l'abecedari brossià i el joc de lletres amb el que el poeta il·lustrava la seva poètica visual. Es representarà a dos quarts d'onze de la nit a la plaça Major.

El muntatge escènic que acomiadarà la programació a Calders serà El vestit nou, de Rocamora Teatre, una adaptació lliure del conte d'Hans Christian Andersen El vestit nou de l'Emperador, amb continguts propis com ara l'emigració, l'explotació laboral o el comerç just. Es durà a terme el diumenge 7, a dos quarts de vuit del vespre, a la plaça Major.

Les darreres quatre propostes, a Sant Quirze Safaja

Sant Quirze Safaja donarà el tret de sortida a la seva activitat el dissabte 13 de juliol, amb l'espectacle El gegant sempre té gana, de Binxiflat Teatre de Titelles, i amb un taller obert d'introducció a la marioneta impartit per Carles Cañellas i Sussanna Rodríguez. Totes dues propostes tindran lloc a la plaça de l'Església. La primera començarà a dos quarts de set de la tarda, i la segona, una hora més tard.

L'últim dia de festival, el diumenge 14 de juliol, també tindrà com a escenari la plaça de l'Església. Per una banda, a les dotze del migdia, Rocamora Teatre oferirà l'actuació Solista, composta per set històries divertides, poètiques i sorprenents, representades amb sis titelles de fil diferents però amb un esperit comú: la versemblança de vida pròpia dels ninots.

Per altra banda, a la una del migdia, es durà a terme la gala de clausura del certamen que acabarà amb un vermut popular per a tots els assistents.
 

Consulta el programa complet d'activitats i propostes.