El CAE celebra 35 anys de vida en el lleure, però saps realment quin és el paper que juga a la comarca?

L'entitat ha organitzat una festa d'aniversari oberta a tota la ciutadania que tindrà lloc aquest dissabte i comptarà amb activitats i tallers familiars i quatre concerts en directe de formacions locals

Imatge d'una de les edicions del Manresa Express
Imatge d'una de les edicions del Manresa Express | CAE
11 de juny del 2019
Actualitzat a les 21:33h
Qui no coneix la Moguda a l'Agulla? O la Setmana dels Jocs al Carrer? Segur que totes aquelles persones nascudes entre el 1990 i el 2000 recorden les famoses xerrades del SapsK?, i també la Gimcana Nocturna de Festa Major. Totes aquestes propostes són una petita mostra de la petjada que ha deixat el CAE tant a Manresa com a la resta de la comarca (i també de la Catalunya Central); una petjada que encara va fent camí, i que enguany celebra 35 anys.

És per això que l'entitat, que predica cada dia amb la màxima que sumar multiplica, ha organitzat, per aquest dissabte, 15 de juny, una festa d'aniversari oberta a tota la ciutadania que ha batejat amb el nom de Puigterrà Fest. Així doncs, i tal com desvetlla el nom, l'esdeveniment tindrà lloc al Parc de Puigterrà de Manresa, i oferirà activitats lúdiques al llarg de tot el dia.

Tot plegat engegarà al matí, amb la Manresa Express, una cursa per parelles que s'inspira en el programa televisiu Pekin Express, adaptada i traslladada a la capital del Bages, incorporant, en un recorregut secret que s'ha de fer en el mínim temps possible, una sèrie de proves que combinen l'enginy, l'habilitat i la concentració.

La rauxa continuarà a les cinc de la tarda, amb diverses activitats per a públic familiar i un taller de dansa amb Tradiball Endansa. La celebració culminarà al vespre, amb un sopar popular que estarà amenitzat pels concerts en directe de quatre formacions locals: Oriol Barri, Sèlia, Entre d'Altres i Arlet.

Créixer amb tothom i per a tothom

Coneguda, sobretot, per la seva tasca en la promoció de l'educació en el lleure i la dinamització cultural, aquesta entitat nascuda a la capital del Bages l'any 1984 va erigir-se amb la voluntat de "contribuir a articular una societat més justa, participativa, cohesionada, respectuosa i solidària a través de l'educació i la formació; de projectes i activitats de lleure, juvenils, socioculturals i de joc; de la gestió de serveis educatius i de lleure, i del suport a entitats i persones", exposen ells mateixos.

Al llarg dels seus 35 anys d'història, el CAE -acrònim sorgit dels mots Centre d'Animació i Esplai- ha anat ampliant el seu àmbit d'actuació: va començar com un servei municipal de l'Ajuntament de Manresa que formava gent que volia obtenir el diploma de monitors i directors en activitats de lleure, una tasca que actualment encara realitza i que ha permès titular 6.000 persones i que va ampliar-se, vuit anys després, oferint cursos de formació de monitors de menjador i de pati.
 

Sessió de formació dels monitors en el lleure Foto: CAE


A banda, i amb el ferm objectiu de convertir-se en un agent dinamitzador de les entitats d'educació en el lleure de la comarca, va impulsar, el 1989, la Xancada Infantil, un esdeveniment en el qual prop d'un miler de xanquers de totes les edats van participar en un gran joc de ciutat a Manresa. Això va ser la llavor del sorgiment de la Moguda a l'Agulla, la festa per excel·lència de l'esplai al Bages que cada any converteix el Parc de l'Agulla en un mar de jocs, tallers i espectacles per a tota la família.

Veient l'èxit de totes les propostes que engegaven, i tenint en compte que una de les seves principals missions quan es van constituir era la de fer arribar les activitats que organitzaven al conjunt de la població, des del CAE van decidir encetar una nova línia de treball: la de formació de voluntariat, estretament lligada a un lema que, si bé no han patentat mai, se'ls podria atribuir: L'oci per a tothom. Només cal veure com ha calat la ja consolidadíssima Setmana dels Jocs al Carrer, que després de 16 anys encara segueix sumant adeptes.
 

La Setmana de Jocs al Carrer del CAE Foto: CAE


No s'ha d'oblidar, tampoc, la presència a Europa d'aquesta entitat manresana. L'any 1997 va participar en el programa Lleurescola per a la incorporació professional de les dones en activitats i serveis vinculats a l'entorn escolar; el 2001 va liderar Fogaina, una proposta adreçada a coordinadors d'entitats sense ànim de lucre en la qual hi van participar col·lectius d'Itàlia, França i Hongria, i l'any 2015 va formar part del projecte Fem Tec Europa, que tenia per objectiu apoderar un grup de joves a través d'una experiència d'intercanvi en el marc de dos festivals de joc al carrer: un, el de Jocs al Carrer del CAE i l'altre el Festival Tocatí de Verona (Itàlia).

Encarregats de gestionar, des de fa temps, el servei d'atenció i informació juvenil Sapsk? i el Casal de Joves La Kampana, així com també de dinamitzar el Consell d'Infants de Manresa, actualment el CAE segueix en la línia d'afavorir els i les joves amb risc d'exclusió social. En aquest sentit, l'any 2016 van posar en marxa els projectes Oportunitats i Lúcids. El primer, enfocat en l'orientació, la qualificació professional i la inserció laboral de joves inclosos en el programa de Garantia Juvenil, i el segon, potenciant el suport escolar i el desenvolupament personal d'adolescents amb majors dificultats acadèmiques.
 

Imatge d'una de les edicions passades de la Moguda de l'Agulla. Foto: CAE.