Armand Rotllan analitza la salut laboral del Bages dels segles XIX i XX en un llibre dedicat a Fius i Palà

Editat per Zenobita, es presentarà aquest divendres, a dos quarts de vuit del vespre, a l'Anònima de Manresa

Armand Rotllan presentarà el seu darrer llibre aquest divendres a Manresa
Armand Rotllan presentarà el seu darrer llibre aquest divendres a Manresa | Canal Taronja
NacióManresa
11 de juny del 2019
Actualitzat a les 11:44h
Aquest divendres, 14 de juny, a dos quarts de vuit del vespre, l'Anònima de Manresa acollirà la presentació de Medicina, Salut i Treball. Aspectes històrics de la medicina i la salut en el treball al Bages des de finals del segle XIX, un llibre escrit pel metge manresà Armand Rotllan que analitza l'evolució històrica de la medicina del treball, des de final del segle XIX a mitjan segle XX, a través de les empreses més destacades de Manresa i el Bages.

La publicació -que consta de 136 pàgines i ha estat editada per Zenobita-, posa en relleu la importància de la higiene laboral i la prevenció, per tal de millorar les condicions laborals dels treballadors, i també és un reflex de la misèria existent en el camp preventiu i legislatiu del món sanitari i laboral, especialment en el sector de la mineria i el tèxtil.

Així mateix, també vol ser un record a persones i esdeveniments laborals del món social i sanitari de Manresa i la seva comarca. En paraules del mateix autor, "l'estudi ens apropa a una trista realitat sociolaboral de Manresa i la comarca del Bages de final del segle XIX i principi del segle XX, en què va destacar especialment un lluitador per a la millora de la salut pública manresana, l'advocat i alcalde Maurici Fius i Palà, a qui dediquem aquest llibre".

La presentació del llibre a l'Anònima (que a banda de comptar amb la intervenció del mateix Rotllan també incorporarà parlaments dels doctors Lluís Guerrero i Francesc Sant) s'emmarca en el context de la celebració, per primera vegada a Manresa, de les XXV Jornades de Prevenció de Riscos Laborals en l'àmbit sanitari, que van tenir lloc el passat 7 de juny a l'Hospital Sant Joan de Déu.

Sobre l'autor

Nascut a Manresa el 1958, Armand Rotllan és llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1983) i doctorat en Medicina (1988).

El 2007 va ser membre corresponent electe de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i, entre 2002 i 2010, va ser president de l'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut Simeó Selga i Ubach, d'on actualment n'és vocal. Del 2002 al 2011 va ocupar el càrrec de secretari i vocal del Premi d'Història de la Medicina Catalana Oleguer Miró i Borràs.

En el camp divulgatiu, ha escrit diversos articles relacionats amb la seva professió, alguns d'ells publicats a la revista Dovella i Gimbernat. També és coautor i autor de diversos llibres relacionats amb la situació sanitària i mèdica a Manresa i al Bages, com  Epidèmies al Pont de Vilomara i Rocafort a principi del segle XX o Topografia mèdica de Talamanca.