Patrimoni

El Castell de Súria recupera un espai històric que serà presentat aquest diumenge

La presentació tindrà lloc durant la celebració de les Espurnes Barroques

per Redacció, 7 de juny de 2019 a les 20:40 |
Imatge d'arxiu de l'interior del Castell de Súria | AjSú
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Castell de Súria estrenarà aquest diumenge 9 de juny l'espai recuperat del Clos del Castell, després de les obres de descoberta i restauració que s'hi han portat a terme. La seva presentació es farà en ocasió del concert i les activitats que tindran lloc a l'Església del Roser i entorns dins del Festival Espurnes Barroques.

La recuperació d'aquest espai ha estat impulsada per l'Ajuntament de Súria amb l'objectiu d'avançar en la valorització patrimonial i turística del Poble Vell. En el futur, i després de properes fases d'obra, s'hi crearan nous circuits de visita i millorarà la connectivitat entre el Castell i l'Església del Roser.


Les obres han fet possible la reobertura de l'antic portal del Castell, tapiat des de fa més de 150 anys, i adequar la coberta de la nau nord de l'Església del Roser, que ha estat transformada en un terrat visitable des de l'actual accés al Castell fins a l'alçada de l'absis del temple. També s'hi ha generat dues mirandes panoràmiques, fins ara desconegudes.

D'altra banda, gràcies a aquesta actuació han estat reconstruïdes parcs malmeses d'alguns contraforts de l'Església i s'hi han renovat les conduccions d'aigües de bona part de la coberta.


El pressupost total de les obres ha estat de 107.903,63 euros, IVA inclòs. El projecte va ser realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació a instàncies de l'Ajuntament, i acceptat per la Parròquia de Súria i el Bisbat de Solsona com a institucions titulars de l'Església del Roser.

La idea de recuperar el pas i la connectivitat entre el Castell i l'Església, així com també la reobertura de la portalada antiga del Castell, ja formava part d'un estudi previ elaborat l'any 2005 per a la valorització patrimonial del temple.

Activitats del Festival Espurnes Barroques a Súria

Súria participa enguany per segon any consecutiu en el Festival Espurnes Barroques, una iniciativa impulsada per diferents ajuntaments de la Catalunya central, a més d'altres entitats i institucions, amb l'objectiu de donar a conèixer el ric patrimoni barroc del territori a través de concerts i altres activitats.

La programació del Festival Espurnes Barroques a Súria consistirà en un taller juvenil, un concert i un tast barroc que es desenvoluparan aquest diumenge 9 de juny a l'Església del Roser i el seu entorn, en el següent horari:

- 11.30 h. Taller juvenil ‘Què toques quan barroques?' amb el grup Sons d'Antiga.
- 12.30 h. Concert del grup Sons d'Antiga i tast barroc al nou espai del Clos del Castell.

El grup Sons d'Antiga participa enguany en el Festival Espurnes Barroques gràcies a la col·laboració de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). D'altra banda, el tast barroc es desenvoluparà amb la col·laboració del Casal de la Dona.

Aquestes activitats formen part de la programació del darrer cap de setmana del Festival. Una altre dels concerts previstos tindrà lloc dissabte 8 de juny al santuari de Coaner (Sant Mateu de Bages) a càrrec del grup Il Gesto Armonico. L'actuació començarà a les 11.30 h i acabarà amb un tast.

Aquesta és la segona edició del Festival Espurnes Barroques, que l'any passat va portar a la plaça del Poble Vell la representació de l'òpera ‘La serva padrona' de Pergolesi.

 

Participació