La història europea del Bàsquet Manresa suma més de seixanta partits

La seva trajectòria va des de la Korac 1971/72 a l'Eurolliga 1998/99

Una generació del TDK Manresa molt europea
Una generació del TDK Manresa molt europea | EFE
07 de juny del 2019
Actualitzat a les 17:22h
Si s'acaba confirmant la presència del BAXI Manresa a la Champions League, no serà ni molts menys la seva primera experiència continental. La presència del club manresà s'ha produït de forma intermitent però compta una història que supera els 60 partits. La majoria en la desapareguda copa Korac. La participació a la Champions, permetria a les mateixes generacions d'aficionats que mai havien vist un partit de play-off gaudir també del bàsquet europeu. 

La primera es remunta a gairebé quaranta anys enrere. La temporada 1971/72, amb Antoni Serra a la banqueta, el Bàsquet Manresa es va estrenar a la Copa Korac fruit del quart lloc de la temporada anterior a la Lliga Nacional. Era encara en èpoques ACB. Tant a l'anada com a la tornada davant l'Antibes, el partit es va saldar amb derrota per al quadre manesà i l'aventura europea es va acabar a les primeres de canvi. 

Setze anys més tard, els manresans tornaven a Europa i repetien competició. Ser un club ACB, el va classificar per la a la segona ronda i allà es va trobar amb el Manchester United. A l'anada, derrota per catorze punts a Anglaterra. A la tornada, la remuntada semblava que era un fet quan l'equip dirigit per Joan Maria Gavaldà vencia de més de trenta punts al Vell Congost. Però els manresans es van quedar sense forces i, a més, el base visitant no va ser exclòs per cometre cinc personal. El partit va acabar amb una renda de catorze punts i es va haver de jugar una pròrroga. Per un sol punt, el bàsqwuet europeu es va acomiadar del Bages.

La temporada 1994/95 va començar una sèrie de cinc anys consecutius de presència del club bagenc en competicions europees. Novament, a la copa Korac. Aquesta temporada van significar les primeres rondes que va superar el Bàsquet Manresa. Primer l'Albacomp hongarès i després el Galatasarai turc van caure tant en l'anada com a la tornada. Salva Maldonado i els seus jugadors es van classificar per una fase de grups en què van visitar el Nou Congost equips històrics com la Fortitudo de Bolonya o el Cholet. Les dues victòries assolides van ser insuficients per continuar endavant.

La temporada següent, la participació del Bàsquet Manresa, també a la Korac, va seguir uns paràmetres semblants però amb una diferència. Després de superar amb comoditat el Pepinsper belga, el Nou Congost va viure una nit màgica amb la remuntada contra el Tofas Bursa. El sis punts que els turcs van aconseguir a l'anada els va remuntar l'equip bagenc in extremis i es va classificar novament per a la fase de grups. El partit va acabar amb invasió de pista dels aficionats. Asvel Villaurbane, Scavolini de Pesaro i AEK d'Atenes van ser els rivals d'una nova fase de grups letal. 

La consecució de la copa del rei a Múrcia, va permetre jugar la Recopa 1996/97. La primera fase va comptar amb vuit grups de sis equips. El Bàsquet Manresa va quedar segon i es va classificar per als setzens de final on va eliminar el Kormed hongarès. L'aventura es va acabar a la següent ronda davant l'Iraklis de Salònica.

El curs 1997/98 va significar el retorn a la Korac. Aquell any, la competició va comptar amb setze grups de quatre equips. Cholet, Ovarense i Albacomp van ser els rivals d'un club bagenc que passar ronda. Als setzens de final, l'històric Aris de Salònica va ser una pedra en el camí malgrat els disset punts de marge assolits en l'anada jugada al Nou Congost. 

La darrera vegada que els manresans van jugar a Europa va ser en l'Eurolliga de la temporada 2018/19. Van quedar eliminats a la segona ronda. Aquell any van passar per Manresa equips històrics com la Cibona, el Zalguiris, el Maccabi o l'Efes, entre altres. Els turcs van ser els primers que van visitar el Nou Congost. La Cibona de Zagreb, el primer equip en ser derrotat pel Bàsquet Manresa a domicili. I el Pau Orthez, el darrer rival en competició europea. Un partit que Joan Creus i companyia van vèncer a domicili (66-69). 

En total, una història de 62 partits, amb 29 victòries i 33 derrotes per al Bàsquet Manresa. 
Arxivat a